Vágólapra másolva!
A pénteki kereskedés vége felé nagyot ugrott az olaj árfolyama a záródó short-pozíciók és az USA-ban egyre nagyobb számban leálló olajkutak miatt. Ma Európában kisebb pluszokat látni nyitást követően.
Vágólapra másolva!
  • A pénteki kereskedés utolsó órájában nagyobb esésekbe kapcsoltak a piacok az USA-ban, és végül 1-1,5 százalékos mínuszokat hoztak össze. Az S&P500 1995 pontnál, míg a Dow Jones 17 165 pont közelében zárt. A vártnál gyengébb amerikai GDP-adat, és az eddig nem túl fényes gyorsjelentési szezon is eltanácsolhatja a befektetőket a részvényektől.
  • Az sem segített a részvénypiacon, hogy az olajár nagy emelkedésbe kezdett péntek délután. A WTI több mint 8 százalékkal ugrott meg, a 44,3 dolláros szint közeléből egészen 48 dollárig. Innen ma reggelre 47 dollárig korrigált. A nagy megpattanás hátterében az egyre nagyobb olajfúró-torony leállások és short-pozíciózárások is szerepet játszottak. A Brent is hasonló teljesítményt mutatott és 49 dollárról 53-ig ugrott. Jelenleg 51,7 dollárnál jár.
  • Ebben a környezetben az olaj- és gázipari cégek részvényei a többi szektornál jobban tudtak teljesíteni, az S&P500 szektorai közül egyedül az energia zárt pluszban (+0,7%). Az elmúlt időszakban hatalmasat ralizó légitársaságok részvényeit viszont öntötték, 5-7 százalékos mínuszok sem voltak ritkák.
  • A részvénypiacok esése mellett az arany árfolyama ismét emelkedésbe kezdett, a menekülő eszközként is ismert nemesfém árfolyama 1260 dollár közeléből 1285 dollárig ugrott, ma reggel pedig 1279 dollárnál jár. Míg a kötvényhozamok is emelkedtek, az amerikai tízéves állampapír 1,67 százaléknál mozog.
  • A vezető európai tőzsdék kisebb plusszal indították a hetet, kicsit korrigálva a pénteki kereskedés 0,4-1 százalékos mínuszait. Mindezt annak ellenére, hogy Kelet-Ukrajnában az utóbbi napokban ismét kiújultak a fegyveres harcok, illetve hogy a főbb ázsiai részvénypiacokon is inkább az eladók domináltak, a sanghaji börze 2,5 százalékos mínuszban van, mert a vártnál alacsonyabb feldolgozóipari és szolgáltatás szektorbeli PMI adatok láttak napvilágot.
  • Már 3 százalékos GDP-csökkenést várnak idén Oroszországban 50 dolláros olajár mellett, jelentette be szombaton a gazdasági miniszter. Korábban még csak 0,8 százalékos zsugorodással számoltak, bár a piaci konszenzus már 4 százalékos mínusszal kalkulál. Ráadásul az inflációs várakozásukat is emelték, jelenleg 12 százalékos fogyasztói áremelkedést prognosztizálnak 2015-re a korábbi 7,5 százalék helyett. A rubel árfolyama hétfő reggel a 70-es szint körül ingadozik a dollárral szemben.
  • 9 amerikai olajfinomítónál és vegyipari cégnél is sztrájkolni kezdtek a United Steelworkers Union szakszervezet tagjai vasárnap. A sztrájk 1980 óta az első, akkor 3 hónapig tartott a munkabeszüntetés.
  • Még tovább emelte a Ryanair (London) a márciusban záródó pénzügyi évére vonatkozó profit előrejelzést, köszönhetően az emelkedő utasforgalomnak és a csökkenő olajárnak. Most már 840-850 millió eurós adózott eredményt várnak a december elején jelzett 810-830 millió helyett. A decemberben záródó harmadik negyedévben 49 millió eurós eredményt ért el az egy évvel korábbi 35 milliós veszteséghez képest.
  • Az EKB kifogásolja, hogy a Raiffeisen osztalékot fizessen a nem-szavazó részvényei után, írja a Der Standard. A Raiffeisen még tavaly nyáron fizette vissza az osztrák államnak és egyéb befektetőknek a részvételi tőkét, amit a válság során kapott. A nem-szavazó részvényekre összesen 105 millió eurós osztalék járna.
  • Emelkedéssel indította a hetet a BUX, köszönhetően a Mol 1,7 százalékos megugrásának. A Mol a beerősödő olajár miatt indított nagyobb plusszal. De egyelőre a többi blue-chip is emelkedéssel korrigálja a pénteki lejtmenetét.