Nagy emelkedés várhat a fejlődő piacokra

Vágólapra másolva!
Érdekes dolgokat láthatunk a fejlődő piacokkal kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy több helyen jelentős növekedési potenciál rajzolódott ki ezekben, egyértelműen látszik az is, hogy a hedge fund menedzserek és az alapkezelők egyre pesszimistábbak velük szemen.
Vágólapra másolva!

Az MSCI Emerging Markets indexe alapján a fejlődő részvénypiacok (EM) 2011 májusa óta alulteljesítik a fejletteket, és alapvetően 2009 vége óta oldalazás jellemző rájuk. Ez erős kontrasztban áll például az amerikai részvényekkel, amelyek már 6 éve folyamatosan szárnyalnak, de a shortsideoflong.com elemzése alapján a feltörekvő piacok így a jövőben akár remek befektetési lehetőséget nyújthatnak.

Ha például megtekintjük az MSCI fejlődő piaci ETF-jének a grafikonját, láthatjuk, hogy a jelenleg 40 dollár körüli szinteken mozgó papír árfolyama egy emelkedő háromszög alakzatban mozog. Ennek támasza 38 dollár körül, ellenállása pedig 45 dollárnál van. A legérdekesebb ezzel kapcsolatban pedig az, hogy a hedge fundok folyamatosan csökkentik a fejlődő piaci kitettségüket, annak ellenére is, hogy az ETF árfolyama éppen elhagyja a támaszát, így technikai alapon jelentős felértékelődési potenciált rejthet.

A Merrill Lynch januári felmérése szerint a vállalat globális portfóliómenedzsereinek 13%-a alulsúlyozásra ajánlja a fejlődő piacokat, ami 2014 márciusa óta nem látott negatív hangulatot mutat. Bár azért az sem mindegy, hogy akkor még a megkérdezettek 31 százaléka ajánlotta alulsúlyozásra a feltörekvő piacokat.

A Merrill Lynch portóflió menedzsereinek a fejlődő piacokra tett ajánlása Forrás: MSCI, Merrill Lynch Fund Manager's Survey, shortsideoflong.com, Investor.hu

Ha mindezek után alaposabban is szemügyre vesszük az MSCI indexét, láthatjuk, hogy a legnagyobb súlyt a kínai és a dél-koreai papírok jelentik. Ez alapján pedig bizakodásra adhat okot, hogy a kínai részvények az utóbbi hónapokban messze felülteljesítenek az EM térségben, ezzel egy időben pedig a dél-koreai index (KOSPI) pont most pattan el a támaszáról.

A koreai index számos alkalommal tesztelte már ezt, ezért nagyon fontos, hogy figyeljük, mennyire lesz erős a most következő elpattanás. Ha a befektetők továbbra is optimisták maradnak, 2010., 2011. és 2013. után most is erős emelkedést láthatunk majd a technikai kép alapján. Másrészről viszont, ha egy gyenge elpattanást és visszafordulást tapasztalunk, az akár komoly gondoknak az előjele is lehet.

KOSPI Index napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ezek után pedig térjünk át a magyar befektetési alapokra! A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatait tekintve, a magyarországi befektetési alapok között is a legnagyobb hozamokat a fejlődő piacokra koncentráló alapokkal érték el.

Sőt, a túlnyomó többség nagyon szép pozitív hozamokra volt képes az elmúlt 1 évet tekintve, az alapok majdnem felének pedig a kétszámjegyű hozamokat is sikerült ezen az időtávon elérnie. De ugyanez hosszabb időtávra, az elmúlt 5 évet tekintve is igaz.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy az alapkezelők fejlődő piacokkal szembeni óvatossága is indokolt lehet. Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy számos magyar alapkezelő is alulsúlyozásra ajánlja a feltörekvő piacokat. Emellett azt is fontos kihangsúlyozni, hogy a fentiekben főként technikai szempontból tekintettük a fejlődő piacok indexeire, és ez alapján valóban nagyon biztató a kép. Mielőtt azonban a tényeges befektetés mellett döntenénk, mindenképpen fontos ezeket még mélyebben megismernünk, hiszen számos olyan szempont lehet a technikai képen kívül, ami mélyebben befolyásolhatja ezeknek a jövőbeli teljesítményét. Ilyen lehet például a kínai gazdasági növekedéssel kapcsolatos bizonytalanságok, vagy az orosz-ukrán konfliktus hatásai is.

Ha ezt megtettük, és az optimizmusunk továbbra is töretlen, akkor néhány kattintással az Investor Trader rendszerén keresztül is vásárolhatunk például a fejlődő piacok indexeit követő termékeket.