Jól tesszük, ha az euró bevezetésére készülünk

John Hardy, Saxo
Még kihasználhatjuk a saját deviza előnyeit, amíg csatlakozunk az eurózónához
Vágólapra másolva!
A külföldi befektetők nem látják biztonságban a pénzüket nálunk. A magyar államkötvények viszont egyre vonzóbbak lehetnek az európai papírokhoz képest. Érdemes készülnünk az euró bevezetésére, de addig még többször kihasználhatjuk a saját devizánk előnyeit. John Hardyval, annak a Saxo Banknak a devizastratégiai vezetőjével beszélgettünk, amely több mint 100 millió dolláros veszteséget is elkönyvelhet a frank miatt.
Vágólapra másolva!

Mostanában felmerült, hogy Magyarország teljesíteni tudja a csatlakozás feltételeit, és be is tudná vezetni az eurót 2020-ig. Ön szerint jó ötlet leváltani a forintot?

Ez attól függ, hogy merre tart az eurózóna. Akkor lehetne tisztán látni, ha legalább nyugaton tudnák, hogyan képzelik el magukat. Még annyi minden kérdéses. Lesz-e közös adósságpiac, költségvetés. Nem lehet tudni, hogy összeáll-e az Európai Egyesült Államok, ha úgy tetszik. Felkészülni a csatlakozásra viszont mindig jó ötlet, hiszen ez a költségvetés féken tartását és a gazdaságok összehangolását is jelenti. A jogharmonizáció pedig különösen kedvez a kereskedelemnek. Magyarország számára mindenképp a közös valuta a cél a jövőben, de addig még jól jöhet a saját fizetőeszköz.

Még kihasználhatjuk a saját deviza előnyeit, amíg csatlakozunk az eurózónához Forrás: Origo.hu

Nem csak nyugaton nem tudják még, hogy mi lesz az eurózónával. A görög választások után innen nézve is kérdéses, hogy egyben tud-e maradni. Ha a görögök visszahozzák a drachmát, akkor lehet esély rá, hogy más országok is követik ezt a példát?

A görögök 70 százaléka még mindig az eurót akarja és az eurózónában akar maradni. A görög kérdés egyébként is eléggé elzárt probléma. Ami ott történik csak akkor lehetne példaértékű mások számára is, ha kilépés után végrehajtanának egy kisebb gazdasági csodát. Én nem hiszem, hogy ez megtörténne. A probléma viszont itt látszik leginkább, közös a valuta, közös a nemzeti bank, de nincs közös költségvetés. Ez hosszú távon is okozhat strukturális problémákat az eurózónában.

Jelenleg is vannak problémák, amelyeket az óriási méretű kötvényvásárlási programmal próbál kezelni az Európai Központi Bank. El tudja ez érni a kívánt hatást?

Nem hiszem, hogy ennek túl nagy hatása lenne az európai gazdaságra. Talán a bankok jobban hitelezhetnek. Kicsit könnyebb lehet majd hitelhez jutni. Ez jót tehet a magyar gazdaságnak is, de ha a forintot nézzük, akkor van némi esély az erősödésre a magasabb magyar kötvényhozamok miatt.

A forint nem a legerősebb most, sőt a frankkal szemben 20 százalékot gyengült miután a svájci jegybank bejelentette, nem tartja tovább az 1,2-es euró árfolyamot. Szerencsénkre épp a döntés előtt forintosították a lakossági devizahitelek nagy részét. Befektetőként jobb szemmel néznek ma ránk?

Szerencsés volt az átváltás időpontja. Az is jó, hogy az adósok továbbra is megfizetik a hitel árát. A befektetőknek továbbra is a helyi politikai vezetés jelenti a legnagyobb kockázatot. Azt érzik, hogy a külföldi befektetéseket nem kezeli a kormány megfelelőképpen. Ha a térségben körülnézünk, akkor itt kicsit jobban aggódnak a pénzük miatt a befektetők. Ezért szerencsés, ha a problémákat nem úgy oldja meg a helyi vezetés, hogy azt a befektetők pénze bánja.

A befektetők féltik itt a pénzüket Forrás: Origo

A frank erősödése a Saxonak is nagy veszteséget okozhat. A Bank közleménye szerint 107 millió dollárt is bukhatott a bejelentés után.

Ez a maximum, ennél lehet lényegesen kevesebb is.

Most, hogy a frankkal sokan megégették magukat milyen befektetések felé fordulhatnak? Más devizák, például a skandináv térség fizetőeszközei jó befektetések lehetnek a jövőben?

A skandináv devizák nem olyan vonzóak most. A svédeknél mennyiségi lazítás jöhet, míg a norvég korona vonzó volt még 2012-ben, mert ott nincs adósság, erős a gazdaság, ma az alacsony olajárak miatt ők sem igazán versenyképesek. Talán az arany jöhet vissza és lehet közkedvelt újra.

Az olaj is visszajöhet? Vagy még ennél is olcsóbb lehet?

Rövidtávon, egy évig, fél évig még persze mehetnek lejjebb az árak, de sokáig nem. Valahol már nem éri meg így kitermelni, és ha elkezd a kínálat csökkenni az árak is elkezdhetnek emelkedni. Szerintem az alacsony olajár elleni legjobb ellenszer épp az alacsony olajár lehet.