Zöldombudsman: Ne legyen termékdíjas a napelem

topaz solar napelem napenergia érőmű
Vágólapra másolva!
Törvénymódosítást kezdeményez a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes azért, hogy a megújuló energiát hasznosító elektromos és elektronikai berendezések után ne kelljen termékdíjat fizetni.
Vágólapra másolva!

Szabó Marcel szerint a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény célja, hogy járuljon hozzá a környezetszennyezés megelőzéséhez, csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás ösztönzéséhez.

Ez ellentétes Magyarország célkitűzéseivel

A január elsejétől hatályos, módosított törvény első melléklete alapján a napelemek és a szélerőművekben használt generátorok, valamint vezérlőegységek is termékdíjkötelesek, annak ellenére, hogy ezek az eszközök kiemelten hozzájárulnak a törvény deklarált céljainak teljesüléséhez – írta Szabó Marcell.

Hozzátette: a megújuló energiatermelés eszközeinek díjjal terhelése "nyilvánvalóan ellentétes" a Magyarország megújuló energiahasznosítási cselekvési tervébe foglalt célkitűzésekkel, valamint rontja a támogató és ösztönző intézkedések hatásosságát.

Energiatakarékos, mégis termékdíjas Forrás: Wikimedia Commons


A napelem összetevői újrahasznosíthatók

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség vasárnap tette közzé a honlapján, hogy januártól minden napelem után kilónként 114 forint környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni, ami – számításaik szerint – mintegy 2000-2500 forintos modulonkénti áremelést jelent. Közleményük szerint ez azért is érthetetlen, mert a napelemek fő összetevői mind újrahasznosíthatók.

A napelemekre kivetett termékdíj visszavonását követelte korábban az LMP, az Együtt – A Korszakváltók Pártja, a PM, a Jobbik és a DK is.