Néhány érv a kötvények mellett

Vágólapra másolva!
Bár a jelenleg igen alacsony szinten vannak már a kötvényhozamok, és könnyedén előfordulhat a kötvényalapok alulteljesítése a jövőben, hiba lenne a kötvényekről teljesen elfeledkezni.
Vágólapra másolva!
  • A diverzifikáció nagy úr. Ha a részvénypiacok gyengén teljesítenek, a jó minőségű kötvények nem fognak annyira gyengélkedni, így védelmet nyújthat, főleg rövid távon, írja a Pragmatic Capitalism.
  • Az persze igaz, hogy a kötvényhozamokban és így az árfolyamokban is lehetnek viszonylag gyors mozgások, a részvényekre jellemző összeomlás azonban általában nem fenyeget.
  • Ez pedig sok befektető számára érzelmi védelmet is nyújthat, hiszen nem mindenki képes mentálisan elviselni a kockázatot. Ebben az esetben viszony mérsékelt kockázatvállalás mellett is lehetőség van a befektetésekre.
  • Az persze igaz, hogy a magasabb kockázat mellé a hozam lehetősége is magasabb a részvények esetében, ám a kötvényeknél is vannak magasabb kockázattal és hozammal forgó papírok. Igaz, ők az utóbbi időben nem teljesítenek túl fényesen, köszönhetően az olajáresésnek.
  • A hosszabb lejáratú kötvények szintén sokszor nagyobb hozam mellett forognak, a lejáratig hátra lévő idő pedig volatilisebbé, kockázatosabbá teszi az adott eszközt.
  • Ezzel együtt azzal tisztában kell lennie a befektetőknek, hogy az elmúlt 30 évben látott hozamok a folyamatos kamatcsökkenésnek is betudhatóak, ami vélhetően nem ismétlődik majd meg a következő 30 évben. Így az aranyéveknek lehet, hogy egy időre vége, és reálisabb hozamelvárásokkal kell birtokolni a kötvényeket.