Vágólapra másolva!
Pénteken végül elég rosszul zártak a vezető tőzsdeindexek szerte a világban. Ma reggel a határidős indexek kisebb pluszos nyitást jósolnak Európában.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi piacok

  • Kisebb pluszos nyitás jöhet ma az európai börzéken, miután péntek délutánra ismét nagyobb mínuszba csúsztak a részvények, 1,1-3,9 százalékos visszaesést mutattak a főbb indexek. Főleg a bankpapírok, és az energiacégek szenvedték meg a pénteki napot. Ma a Shire-felvásárlás miatt az egészségügyi szektor lehet az, amire figyelhetnek a befektetők.
  • 5,2 milliárd dollárért vásárolja fel a brit Shire az NPS Pharmaceuticalst, ezzel egyesítve a ritka betegségek gyógyszereit fejlesztő egységeiket. Ez részvényenként 46 dolláros felvásárlást jelentene, ami 10 százalékos prémium a pénteki piaczárás utáni árfolyamhoz képest. Decemberben már volt szó felvásárlási pletykákról, akkor 30 dollár közelében mozgott az NPS árfolyama.
  • Komolyabb erősödésbe kezdett az euró a dollárral szemben, a jegyzések az 1,176 közeléből már egészen 1,185-ig jutottak, holott az amerikai munkaerőpiaci adatok után még inkább dollárerősödés látszódott.
  • Leminősítette az orosz államadósságot a Fitch, főként a gazdasági szankciók negatív hatásai miatt. A korábbi "BBB” ajánlását "BBB-”-ra változtatta, negatív kilátás mellett. A Fitch 4 százalékos gazdasági visszaesést vár 2015-re, míg év végére 8,5 százalékos inflációs prognosztizál. Ma reggel az USDRUB árfolyama 62,3 környékén ingadozik, amivel 1 százalék feletti gyengülést mutat a rubel.
  • Nem tudtak pénteken jól teljesíteni az amerikai piacok, a főbb indexek 0,6-1 százalékos mínuszban zártak, ezzel pedig nagy volatilitást mutattak az előző héten. Főleg a pénzügyi szektor teljesített gyengén, míg a technológiai papírok valamelyest felülteljesítők voltak. Az arany árfolyama viszont folytatta emelkedését, már 1230 dollárnál jár a nemesfém, amivel az elmúlt alig több mint egy hétben már több mint 50 százalékos emelkedést mutat. Főleg a részvénypiaci volatilis kereskedés lehet az, ami vonzóvá teheti az aranyat a befektetők számára.
  • Ebben az olajár folytatódó esése is szerepet játszhatott, a WTI már 47,5, míg a Brent 49,5 dollár közelében jár. A Goldman Sachs szerint az első negyedéves olajár 47,15 dollár lehet, miközben korábban még 63,75 dollárral számoltak az elemzők. 2016-ra szintén pesszimistább, a korábbi 80 dollár helyett 65 dolláros árfolyammal álltak elő az elemzők. A Société Générale, és a Citibank elemzői szintén nem optimisták.
  • Nem szerepelnek ma reggel túl fényesen az ázsiai piacok, a Shanghai Composite már 1,7 százalékos mínuszt mutat, ezzel valamelyest reagálva a péntek délutáni rossz nemzetközi hangulatra. A gyengébb kínai autóértékesítési adat is táplálhatta a rosszabb hangulatot, csak 6,9 százalékkal nőttek az eladások, miközben korábban 8,3 százalékot várt a kínai szövetség. Ezek mellett a japán tőzsde ma zárva tart, miközben a jen erősödni tudott a dollárral szemben, és 118,3 közelében jár a devizaárfolyam.

Magyar hírek:

  • A Mol megkezdi Szeged környékén szénhidrogén lelőhelyek feltárásához szükséges munkálatait, írja a Világgazdaság. Egyelőre csak kisebb robbantásokkal mérik fel, hogy mekkora olajvagyon lehet a Szegedi-medence Nyugat nevű koncessziós területén. A kutatási programra 5,6 milliárd forintot szán a társaság a következő 3 évben.
  • Semlegesre vágta vissza a Molra vonatkozó ajánlását a Goldman Sachs a korábbi vételről, és célárát is jelentősen visszavágta, 13 000 forintra (korábbi 16 000 forint). Közben a Barclays szakértője érvényben hagyta a semlegessel egyenértékű egyenlősúlyozási ajánlását, 14500 forintos célárral. A Mol a pénteki kereskedést 0,6 százalékos mínusszal fejezte be (11 630 forint).
  • Gyengén zárta a napot a BUX index pénteken (-1,3%) a rossz nemzetközi hangulatban. Az OTP az európai bankpapírokhoz hasonlóan 2, míg a Richter közel 1,9 százalékkal esett, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A forint egyelőre nem mozdul a péntek délutáni szintekről, az euróval szemben 316,6-nál mozog az árfolyam, míg a dollárral szemben 267 körül ingadozik a jegyzés, némileg tehát lejjebb a múlt heti több éves csúcsoknál.