Floridában lehet az áfacsalási ügy gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Floridában sütteti a hasát egy milliárdos áfacsalási ügy gyanúsítottja, aki a jelek szerint bármit megtehet, a hatóságok továbbra sem tesznek semmit a letartóztatásáért.
Vágólapra másolva!

F. Attila két és fél milliárd forinttal rövidítette meg a költségvetést, miután egy általa (is) kreált cégcsoport eszmei irányítójaként tonnaszám szerzett be cukrot és étolajat Szlovákiából. A magyar üzletek – többnyire hipermarketek – polcain az után kötöttek ki ezek a termékek, hogy több cégen is átfuttatták őket. A hamis számlákkal megközelítőleg két és fél milliárd forintnyi áfát csaltak ki. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói 2013 nyarán csaptak le a társaságra Komárom-Esztergom megyében, de F. Attilát nem sikerült előállítani.

Diplomata-útlevéllel Miamiban

F. Attila bissau-guineai diplomata-útlevéllel tartózkodik Miamiban – írja a Figyelő bizalmas információkra hivatkozva. A lap úgy tudja, hogy ebben az ügyben az amerikaiak már megkeresték a magyar hatóságokat, de ezt a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem erősítette meg. Csak annyit közöltek, hogy a tárcához nem futott be megkeresés. Továbbá azt sem tudják, hogy F. Attila az Egyesült Államokban tartózkodik-e, vagy sem.

Minisztériumokra várva

F. Attilával szemben semmiféle kényszerintézkedést nem alkalmaznak, még csak lakhelyelhagyási tilalommal sem sújtották, azaz magyar útlevéllel is oda megy, ahová akar. Teszi ezt annak ellenére, hogy első fokon emberölés előkészületéért három és fél év börtönbüntetésre ítélték. Ez azonban kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a nyomozás folyamán előzetes letartóztatásba helyezzék.

Mivel az ítélet ellen fellebbezett, másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja az ügyét. Mohácsy Zsuzsanna, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese arról tájékoztatta a Figyelőt, hogy érdemi befejező határozat még nem született, noha a bíróság már négy tárgyalást tartott.

Felfüggesztett eljárás

Az eljárást felfüggesztették, minisztériumi válaszokra várva. Azok beérkezésétől függően a büntetőper a jövő év első negyedében várható. Egy másik perben különösen nagy értékre elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolják. Az utolsó tárgyalási nap december 5-e volt, amikor szakértőket hallgattak meg – közölte Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a figyelővel.