Új mélyponton az OTP árfolyama

bejárat cégnév Duna Tower irodaház ÉPÜLET felirat FOTÓ irodaház OTP Bank pénzintézet plakát reklám TÁRGY OTP Bank Budapest, 2014. július 12.
Az OTP Bank bejárata a Duna Tower irodaházban a főváros XIII. kerületében, az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Népfür
Budapest, 2014. július 12. Az OTP Bank bejárata a Duna Tower irodaházban a főváros XIII. kerületében, az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Népfürdő utcában. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Legutóbb tavaly tavasszal járt a mostani mélységekben utoljára az OTP árfolyama. A délutáni órákban a magyar bank papírjaiért 3560 forintot kellett adni, elesni látszanak tehát azok a támaszok, amik eddig jól tartották az árfolyamot. Nap végére ugyan megjöttek a vevők, de így is 0,8 százalékos csökkenéssel zárta a részvény a mai kereskedést.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben már érezhető eladói nyomás alatt álltak az OTP papírjai, azonban a 3600 forintos szint rendre megfogta az árfolyamot. Ott mindig megérkeztek a vevők, illetve alábbhagytak az eladások, egészen mostanáig. A délutáni órákban ugyanis egy jelentősebb, 400 millió forint feletti eladói tétel (miközben az összforgalom 2 milliárd körüli volt) a bűvös szint alá lökte az árfolyamot.

Az OTP napi grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu

Nagy horderejű hír nem érkezett egyébként az OTP felől, a Reuters szellőztette meg azt, hogy a bank kiszáll a lengyel FM Bank megvásárlásának ajánlati szakaszából. Nem tudni egyelőre, hogy mi az oka a lépésnek, mindenesetre furcsa lenne, ha a papír emiatt került volna új lokális mélypontra. Az FM bank ugyanis méreteinél fogva egy kis lengyel bank, az OTP csoporton belül a legkisebb lenne. Bár a magyar banknak a jövőbeli növekedéshez elengedhetetlen akvizíciós célpontok keresése, az FM megvételének elmulasztása valószínűleg rövid távon nem rajzolta volna át érdemben a profitkilátásokat.

Könnyen lehet egyébként, hogy a piac az alacsony likviditás miatt érzett meg egy relatíve nagyobb kiszállást. Nem véletlen talán, hogy percekkel a nagy esés után már vissza is húzták az árfolyamot, és hogy a szorosabb értelemben vett szektortársak, az Erste és a Raiffeisen sem esett ugyanebben az időben (sőt ők még emelkedtek is, mialatt az OTP megbillent).

Mindenesetre az OTP nem fest túl szépen, ha így folytatja a részvény, lassan a 3500 forintos tavaly tavaszi mélypont is elesik, és még akár a 2012-es 3300 forintos mélypontokat is célba vehetjük. Egyelőre nehéz megmondani, hogy hol ér véget a papír szenvedése, hiszen a jelentős orosz és ukrán kitettség még igen nagy kérdőjeleket tartalmaz, ahogy a magyar bankpiacon az állam szerepvállalása is, érdemes azonban egyre szorosabban követni az eseményeket.

Az OTP ugyanis relatíve olcsónak mondható az európai bankszektorban, a tőkeellátottsága kivételesen erős, a kulcspiacnak számító Magyarországon ráadásul van esély arra, hogy a devizahiteles probléma lezárását követőn a hitelvolumenben is pozitív folyamatok bontakozzanak ki. Kapkodni mindenesetre nem kell, technikailag nézve a papír mozgását ez még valószínűleg nem az alja az árfolyamnak. Arra bőven van még idő, hogy megnyissuk Investor Trader számlánkat, és elkezdjünk ismerkeni a kereskedési rendszerrel.

Az OTP heti grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu