Megalapozatlan állításokkal reklámozta termékét a rákkutató cég

Vágólapra másolva!
Alaptalanul állította a Preventa vizek készítője, hogy terméke gyógyító hatással rendelkezik, ezért a versenyhivatal 30 millió forintos bírságot szabott ki.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (HYD) Preventa termékeinek reklámozása miatt. A jogsértés elkövetéséért a GVH 30 millió forint bírságot szabott ki. A Preventa ivóvizek nem minősülnek sem természetes ásványvíznek, sem különleges táplálkozási célú élelmiszernek, írja közleményében a versenyhivatal. A HYD a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságánál (GYEMSZI-OGYI) több ízben kezdeményezte csökkentett deutériumtartalmú vízkészítmények törzskönyvezését és forgalomba hozatalának engedélyezését, amit a GYEMSZI-OGYI elutasított.

Deutériumcsökkentett víz

A GVH döntésében megállapította, hogy a HYD kommunikációjában jogsértően tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző, illetve gyógyító hatást. A HYD-hoz kapcsolható kommunikációkban több esetben a Preventa termékek megnevezése nélkül mutatták be a deutériumcsökkentés gyógyhatásait, illetve a csökkentett deutériumot tartalmazó termékeknek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságai. Azonban az, hogy a Preventa vizek és a deutériumcsökkentés között objektív kapcsolat van, az érintett fogyasztók számára világossá vált, és ez megalapozza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.

Visszaéltek a betegek helyzetével

A GVH súlyosbító körülményként értékelte többek között a következőket:

  • A jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el.
  • A jogsértő kereskedelmi gyakorlat részben egészségügyi problémával érintett fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációk iránt.
  • A jogsértéssel érintett termék bizalmi termék.
  • A GVH korábban két alkalommal már jogsértést állapított meg a Preventa termékek kommunikációjával kapcsolatban.