Népszerűek a vállalkozói hitelkonstrukciók

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 5 évben végrehajtott beruházásokat a mikro- és kisvállalkozások 84 és 85 százaléka saját forrásból finanszírozta, a saját forrás mellett a bankhitelek a mikrovállalkozások 26, a kisvállalkozások 39 százalékánál segítették a beruházásokat – közölte a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vágólapra másolva!

A társaság megrendelésére a Kutatópont által elvégzett felmérésből kiderült az is, hogy a bankok a mikrovállalkozások 8 százalékának, illetve a kisvállalkozások 28 százalékának kínáltak a hitelhez készfizető kezességet biztosító konstrukciót.

A felmérés, amely többek között a magyarországi mikro- és kisvállalkozások bankhasználati szokásait vizsgálta, rávilágított arra, hogy a mikrovállalkozások 35 százaléka havonta, 19 százalékuk hetente lép kapcsolatba a bankjával, míg a kisvállalkozásoknál 38 és 36 százalék ez az arány.

A felmérés eredményei alapján a pénzintézetek az általuk megkeresett kisvállalkozások 43 százalékának ajánlottak piaci hitelt, míg 34 százalékuknak kínálták fel a Magyar Nemzeti Bank programjaiban elérhető növekedési hiteleket. A mikrovállalkozások 29, illetve 25 százaléka kapott ezekre a konstrukciókra ajánlatot.

„A növekedési hitelek népszerűsége érthető a kedvezményes kamat miatt. Hozzájárul a konstrukciók sikeréhez az is, hogy a jegybank az idén bővítette a hitelprogramot. Ezáltal a rizikósabb vállalkozások is banki forráshoz jutnak” – mondta Nagy Róbert, a Garantiqa vezérigazgató-helyettese. Hozzáfűzte: a vállalkozásoknak a Garantiqa számos termékében készfizető kezességet kínál, így olyan vállalkozások is hitelhez juthatnak, akik amúgy nem kapnának kölcsönt. A számok alapján egyre népszerűbbek a készfizető kezességet biztosító hitelkonstrukciók, említi a közlemény. A társaság garanciaállománya ez év június végén 334,6 milliárd forintra rúgott, ami 9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.