Célegyenesbe fordult a Fed

Fed Chair Janet Yellen Holds News Conference Following Federal Reserve Policy Meetings GettyImageRank1 Business FINANCE HORIZONTAL Following Feeding USA Washington DC MEETING POLITICS PRESS CONFERENCE Hold Federal Open Market Committee 2015 Janet Yellen T
WASHINGTON, DC - JUNE 17: Federal Reserve Bank Chair Janet Yellen holds a news conference following a meeting of the Federal Open Market Committee at the Fed June 17, 2015 in Washington, DC. The FOMC, the policy-making arm of the Federal Reserve, decided to hold interest rates at zero and gave no information about when it might raise rates for the first time in nine years. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Felfokozott hangulat, egymást ellentmondó hírek, és megosztott elemzői társadalom. Számos jelzőt és megállapítást lehetne tenni a ma esti Fed döntés előtt, de az biztos: az amerikai jegybank 9 éve nem emelt az irányadó kamatrátán. Csütörtök este viszont a befektetői világ szeme a valós idejű hírfolyamokon lesz, azt vizslatva, hogy vajon lesz-e elmozdulás a közel 7 éve történelmi mélyponton tartózkodó kamatban. 
Vágólapra másolva!

Janet Yellen jegybankelnök többször is belengette, hogy a szeptemberben emelni szeretne, bár a Fed vezetőjével szoros együttműködésben dolgozó szakemberek szerint minden érvet meghallgat és figyelembe vesz a döntése meghozatalakor. A monetáris tanácsban jelenleg 50-50 százalékban oszlik meg az emelést támogatók és ellenzők aránya, így senki sem mer egyik vagy másik irányba teljes biztonsággal voksolni.

Kettőn áll a vásár

A Fed két feltétel teljesüléséhez kötötte a szeptemberi emelést. Az egyik a két százalékos inflációs ráta, amit még nem ért el az amerikai gazdaság. A másik az 5 százalékot elérő munkanélküliségi ráta, bár ezt eleve folyamatosan csökkentette az amerikai jegybank. Az állástalanok aránya jelenleg 5,1 százalékon toporog a tengerentúlon.

Ha csak a gazdasági mutatókat vizsgáljuk, akkor is vegyes kép tárul elénk, az viszont biztos, hogy

az amerikai gazdaság évek óta sokkal jobban teljesít, mint Európa, sokkal gyorsabban talpra állt a 2008-2009-es válságból, de a kívánt állapotot még így sem sikerült elérni.

Ráadásul számos olyan tényező van, ami kívül esik a Fed hatáskörén, és nem egyedüli szereplőként kell megbírkóznia azokkal, sőt akár azt is mondhatjuk, hogy eszköztárának szinte minden elemét felhasználta már az amerikai jegybank a gazdaság megtámogatásához.

De mivel nem ennyire fekete-fehér a helyzet, ezért a bizonytalanság továbbra is ott lebeg a piacok feje fölött. Ez ölt testet a Fed-kamat alakulásával kapcsolatos határidős árazásokban is, tudniillik továbbra is csak 30 százalékos valószínűséget adnak a csütörtöki kamatemelésnek. A kínai gazdaság befulladásától való félelem egy újabb tényező, ami megkeverheti a kártyákat.

Bizonytalanságba tartja a pénzpiacot. Forrás: AFP/Alex Wong

Nehéz kihámozni

A Fed szeptember 16-17. között tartja a kamatdöntő ülést, azaz magyar idő szerint csütörtök este 8 órakor kiderül, hogy mire jutott az amerikai jegybank. Utána este fél 9-től Yellen tart sajtótájékoztatót.

Az elmúlt hetekben számos jegybankár tett különféle nyilatkozatot, de még egy gyakorlott közgazdász, mint Diane Swonk a Mesirow Financial-től is vakarja a fejét, vajon lesz-e emelés vagy sem. Swonk ennek ellenére a kamatemelés elhalasztása mellett teszi le a voksot.

A szakember szerint azért is lenne ésszerű pár hónapot várni, mert így kiderül, hogy egy egyszeri megingás történt a kínai piacon, vagy egy vihar előszelét éreztük meg.

Stanley Fischer szerény mértékű, 0,25 százalékpontos emelésre tett javaslatot. Forrás: AFP/Mandel Ngan

Aki emelne

Ha mégis meghúzza Janet Yellen a ravaszt, akkor sem várnak az elemzők 25 bázispontnál nagyobb emelést. Stanley Fischer jegybank-alelnök egyik nyilatkozatában

szerény mértékű, 0,25 százalékpontos emelésre tett javaslatot, mellyel 0,25-0,50 százalék közé kerülne az irányadó ráta.

A piac egy részét az aggasztja, hogy a jelzálog- és az autóhitelek, illetve egyéb üzleti célú hitelek törlesztői felfelé kúsznak majd az emelés esetén, ami a gazdaságra is negatív hatással lehet.

Most már mindegy, csak legyünk rajta túl!

Sarkadi-Szabó Kornél, a SharkVision.hu blog szerzője is úgy látja, hogy számos gazdasági mutató jól teljesít, bár a mutatók sok esetben csak viszonylagos képet mutatnak, és egy picit csalnak is. Összességében egy sor mutatóban javulás van, de a remélt pályát nem érte el az amerikai gazdaság.

A szakértő felveti a kérdést: vajon akkor kell-e a Fednek lépni, mikor elérte a célokat, vagy már előtte el kell kezdeni szigorítani. Hiszen olyan környezet úgysem lesz, hogy minden stimmelni fog. Ezek nem hajszálpontos folyamatok, nem lehet precízen belőni a mértékét és időzítését a folyamatoknak és akcióknak. Így sokan amellett vannak, hogy már korábban el kell kezdeni a Fednek kamatot emelni, minthogy elérné a kitűzött értékeket.

Másrészt, az is fő kérdés, hogy mennyiben segít a jegybank politikája a gazdaságon, mennyiben múlik rajta a gazdaság kilátása.

Egy idő után a túl laza monetáris politika kockázatai meghaladhatják annak előnyeit.

A kockázatokat pedig a politikusok – és a gazdaságpolitika szereplői is – addig hajlamosak figyelmen kívül hagyni, amíg azok nem realizálódnak. A kamatemelés a bizonytalanságot is megszüntethetné, ami a szigorítás immár túl hosszúra nyúló halogatását illeti.

- zárja gondolatait Sarkadi-Szabó Kornél.