Egyre optimistábbak az olajspekulánsok

jó hangulat öröm király siker arc nagyképű
Vágólapra másolva!
Megtépázta az olajpiacon mozgolódó hedge fundokat a fekete arany tavaly óta tartó folyamatos áresése, mivel sokan próbálták elkapni az áresés alját - vesztükre. Másik oldalról az áresésre játszó short pozíciók is folyamatosan csökkennek, köszönhetően egyrészt az elmaradó Fed kamatemelésnek, másrészt annak az OPEC-előrejelzésnek, hogy 80 dollárra emelkedhet az árfolyam 2020-ra. 
Vágólapra másolva!

Kéthavi csúcsra futott az optimizmus

Az elmúlt héten 14 821 kontraktussal emelkedett a WTI-típusú olajra vonatkozó nettó határidős long (azaz áremelkedést váró) pozíciók nagysága, így már több mint 147 ezer darabos nettó long kitettséget mér a CFTC határidő, ami július 7-ei óta a legmagasabb szám.

Az emelkedés több tényezőre is visszavezethető, egyrészt szerepe lehet benne az augusztus végén látott óriási, 27 százalékos árfolyamemelkedés, ami táplálhatja az optimizmust, illetve ennek a folyamatnak a másik oldala is, tudniillik jelentős short állomány zárulhatott a nagy menetelésnek köszönhetően (számszakilag a short állomány 14 569 kontraktussal csökkent).

A WTI-típusú olaj árfolyamalakulása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com

Másrészt a FED-kamatdöntés előtti félelem miatt is több short pozíciótól szabadultak meg a portfóliómenedzserek, hiszen a piacon elterjedt az a várakozás, hogy az amerikai jegybank érintetlenül hagyja az irányadó kamatrátát, ezáltal a dollár is gyengülhet, ami természetszerűleg az olajárakat is emelhetné.

Harmadrészt pedig az az OPEC-elemzés sem hagyta érintetlenül a piacot, mely szerint

2020-ra 80 dollárra emelkedhet az olajárfolyam, köszönhetően a kitermelés visszaesésének.

Emellett úgy látják, hogy az amerikai kitermelés is 27 éve nem látott ütemben eshet majd vissza 2016-ban (napi 400 ezer hordós csökkenés jöhet), az egyre több leálló fúrótorony miatt.

Az amerikai napi olajkitermelés változása 1989 óta Forrás: Bloomberg

Lassú alkalmazkodást vár az OPEC

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének elemzése szerint évente átlagosan 5 dollárral emelkedhet az olajár 2020-ig. Az OPEC-csoporton kívüli országok 2017-re napi 58 millió hordós kitermelést produkálhatnak, ami 1 millióval alacsonyabb az előző várakozásokhoz képest. Így a kínálat oldali alkalmazkodás lesz az egyik fő felhajtóerője az áremelkedésnek.