Astra: beszáll a MABISZ a kárrendezésbe

Vágólapra másolva!
A román Astra Biztosító hazai ügyfelei által okozott kárbejelentéseket fogadja a MABISZ és közreműködik a kárfelmérésben is.
Vágólapra másolva!

A ma délután közöltek szerint az Astra S.A. Biztosító magyarországi ügyfelei által 2015. augusztus 17-ét követően okozott, de az Astra Biztosítóhoz még be nem jelentett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket a Magyar Biztosítók Szövetsége Elkülönített Szervezeti Egysége (MABISZ ESZE) fogadja. A szövetség a kárigényeket nyilvántartásba veszi, megszervezi és lebonyolítja a károsult gépjárművek szemléjét, bekéri a kár elbírálásának előkészítéséhez szükséges, indokolt iratokat - jelezte a pénzügyi felügyeletet is ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Fellélegezhetnek az autósok

Azzal, hogy a MABISZ beszáll a kárrendezés lebonyolításába némiképp tisztult a kép azon ügyeknél, ahol olyan közlekedő okozott kárt, akinek a kötelező biztosítója az Astra hazai leánya volt. Az aggodalmak itt különösen azt követően erősödtek fel miután az Astra biztosító a héten hivatalosan is bejelentette, hogy nem fogad új kárbejelentést, a már bejelentett károknál nem indítja meg a kárfelvételt.

A bejelentés ugyanakkor csak a kgfb károkra vonatkozik.

Egyéb kárbejelentéseket (lakás, casco) az érintettek továbbra is a román felügyelet (ASF) mellett működő biztosítási garanciaalapnál (FGA) kezdeményezhetik. Az Astra Biztosító magyarországi fióktelepe honlapján magyar nyelven elérhetők az ezzel kapcsolatos kárbejelentési űrlapok (Román Garanciaalap káriratok magyarul), illetve a román felügyelet rövid ügyfél-tájékoztatója (Román Garanciaalap GYIK) is.

Jön a levél

A jövőben bekövetkező Astrás káresemények csökkentése érdekében az

Astra Biztosító a következő napokban valamennyi magyarországi ügyfelének tájékoztató levelet küld a biztosítás közös megegyezéssel történő megszüntetésének lehetőségéről.

A postai küldemény az Astra Fióktelep által előzetesen aláírt megállapodást is tartalmazza, amely szerint a díjjal fedezett, még le nem járt évfordulójú biztosítási szerződés 2015. szeptember 30-i hatállyal, közös megegyezéssel megszüntethető.

Ha az Astra-biztosított ezzel egyetért, aláírva, levélben vagy a dokumentum beszkennelésével, elektronikus levél csatolmányaként mihamarabb juttassa azt vissza az Astra Fióktelephez, és így már október 1-ével köthető új kgfb szerződést másik biztosítónál.