90 milliós MNB-bírság jogosulatlan brókeri közvetítésért

tőzsde pánik Kína
Vágólapra másolva!
Bejelentés hiányában végzett tőkepiaci függő ügynöki tevékenységet a CFD Markets Kft. egy ciprusi és egy brit társaságnak – állapította meg az MNB, amely eltiltotta a társaságot a jogosulatlan tevékenység végzésétől, és 90 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.
Vágólapra másolva!

Jogosulatlan tevékenység

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárása nyomán megállapította, hogy a budapesti CFD Markets Kft. a ciprusi székhelyű Safecap Ltd., illetve a brit Go Markets UK (korábban Vantage FX UK) – egyébként határon átnyúló szolgáltatásnyújtásra jogosult − társaságok részére bejelentés hiányában, jogosulatlanul befektetési szolgáltatásra vonatkozó, függő ügynöki (meghatalmazotti) tevékenységet végzett.

A CFD Markets Kft. ugyan szerepel a hazai felügyeleti függő ügynöki nyilvántartásban, ám esetében megbízót nem rögzítettek, így a társaság – megbízó hiányában − közvetítői tevékenység végzésére ténylegesen nem jogosult.

Mint a jegybank piacfelügyeleti eljárása feltárta, a CFD Markets Kft. – aktív ügyfélszerzési közreműködésének köszönhetően – legalább 240 hazai befektető számára teremtett lehetőséget élő kereskedési számla megnyitására online deviza, CFD és árutőzsdei termékekkel való kereskedésre az érintett befektetési szolgáltatóknál. A hazai társaság díjazása az ügyfelek számához igazodott, így érdekelt volt minél több befektető közvetítésére partnerei számára.

Az MNB ma közzétett határozatában

azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a CFD Markets Kft. bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végezzen, és a feltárt jogsértés miatt 90 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte a társaságot.

Így ellenőrizzük, kivel szerződünk!

A pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek − e szervezetek ügyfeleinek védelme érdekében − itthon engedélyhez vagy bejelentéshez kötöttek. A befektetési döntés előtti tájékozódás azért is különösen fontos, mert az engedéllyel rendelkező befektetési szolgáltató az általa igénybe vett, az MNB felé bejelentett közvetítő tevékenységért teljes felelősséggel tartozik. Hangsúlyosan ajánlott tehát, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt az MNB honlapján, a www.mnb.hu/felugyelet/piacfelugyelet/befektetoi-figyelmeztetesek adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről.