Most tényleg kitett magáért a Magyar Telekom

jó hangulat öröm király siker arc nagyképű
Vágólapra másolva!
Rendkívül jó második negyedéves gyorsjelentéssel örvendeztette meg a befektetőket a Magyar Telekom, minden eredménysoron meghaladta a piaci várakozásokat. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom második negyedéves gyorsjelentése a várakozásnál magasabb árbevételt és EBITDA, üzemi eredményt és nettó profitot tükrözött. A társaság júliusban kiszállt a lakossági gázszolgáltatásból, az üzleti előfizetőket pedig egy vegyesvállalaton keresztül szolgálja ki. Ezek a lépések majd a következő negyedévben látszanak az eredményben, különösen az energia kiskereskedelem dinamikus növekedése fog hiányozni a harmadik negyedéves számokból.

Ebben a negyedévben a bevételek 4,4%-kal nőttek, az adat és készülékértékesítési szegmens a korábbi negyedévekhez hasonlóan kompenzálni tudta a nagykereskedelmi kiesést, ahol most látszott a hívásvégződtetési díjak 7,1-ről 1,7 forintra csökkentésének hatása. A hazai kereslet élénkülése a legjobbkor jött a Magyar Telekomnak - írja reggeli elemzésében az Equilor.

Erős profitszámok

2015. második negyedévében az EBITDA 5,2%-kal nőtt éves összehasonlításban, a magasabb bruttó fedezetnek és a személyi jellegű ráfordításokon elért megtakarításnak köszönhetően. Közel három éve nem látott magasságokba, 32,9 százalékra emelkedett az EBITDA margin.

A Magyar Telekom legfontosabb negyedéves számai és azok összehasonlítása a bázissal Forrás: Equilor, Magyar Telekom, portfolio.hu

Pozitív jövőkép

Részben ennek köszönhetően Telekom nem változtatta sem idei árbevételi tervét: szinten maradó értékkel kalkulálna és az EBITDA tekintetében továbbra is maximum 3%-os lemorzsolódásra számítanak. A beruházási tervek sem változtak, 105 milliárd forint maradt az éves előirányzat.

Vannak azért gyenge pontok is

A jelentés gyenge oldala a makedón és montenegrói bevételek szűkülése, a mínuszba forduló szabad cash-flow, a magas eladósodottsági ráta és a sok nyitott kérdés az év második felével kapcsolatban. Az eladósodottsági ráta 45,6%-on áll, ezzel ismét a 2014 év végi érték közelébe csökkent, ugyanakkor továbbra is magasabb, mint a komfortzónaként megjelölt 30-40%-os sáv. A beruházási kiadások 35,1 milliárd forintra rúgtak, az éves terv azonban továbbra is 105 milliárd forint. A társaság a második félévben folytatja a hálózatbővítési munkákat.

A ma 14 órakor kezdődő elemzői tájékoztatón az osztalékfizetési esélyek mellett a távközlési szektor terhei is újra terítéken lesznek. Magyar Telekom korábban, a februári közleményében úgy látta, hogy 2015. évi eredményei után részvényenként minimum 15 forint osztalékot tud majd fizetni részvényeseinek, ami 3,6%-os osztalékhozamot jelentene - írja reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyanakkor hiába a magas eladósodottsági ráta, az elemzői várakozások szerint 2016-re és 2017-re már 23, illetve 27 forintos osztalékot vetít előre a piac.

Nem reagált a részvény

Hiába a csillogó gyorsjelentés, a Magyar Telekom részvényei a szerdai 413 forintos záróértéken kezdték el a csütörtöki kereskedést, majd az álmosabb kezdés után felfelé vették az irányt.

A Magyar Telekom árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

Az Investor.hu-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.