A Lehman csődje óta nem látott mértékben menekül a tőke

Lehman Brothers csőd
Employees pose for photographers with a Lehman Brothers company sign at Christie's auction house in London on September 24, 2010. The sign will be sold as part of the 'Lehman Brothers: Artwork and Ephemera' sale in London on September 29. AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
A befektetők is megriadtak az elmúlt időszak tőzsdei árfolyameséseit látva, hisz jelentős pénzeket vontak ki a feltörekvő piacokról. Ráadásul fekete hétfőn annyira felgyorsult a tőkekivonás, hogy az már a Lehman Brothers 2008 őszi bedőlésekor átélt állapotokat idézte.
Vágólapra másolva!

Jelentős eladói hullám söpört végéig a világ tőzsdéin az elmúlt 1-2 hétben, amelyet leginkább a feltörekvő piacok éreztek meg Kínától egészen Dél-Afrikáig. Csak augusztus 24-én a fekete hétfőn 2,7 milliárd dollárnyi vagyont vontak az alapokból a befektetők, ami megegyezik a Lehman Brothers 2008. szeptember 17-ei bedőlésének napján látott tőkekivonás mértékével - írja a Financial Times.

A részvényekből és egyéb kockázatos eszközökből való menekülést a kínai gazdaság lassulásával és a lehetséges amerikai kamatemeléssel kapcsolatos félelmek táplálták. Ennek köszönhetően augusztusban idén először fordult elő az, hogy több tőkét vontak ki az alapokból, mint amennyi beáramlott. Az Institute of International Finance (IIF) összeállítása alapján 8,7 milliárd dollárnyi tőke hagyta el a részvénypiaci alapokat azok után, hogy júliusban csak 100 millió dollár áramlott ki, nem is beszélve a júniusról, amikor még 800 millió dollár volt a beáramlás.

A külföldi befektetők által feltörekvő piaci alapokba elhelyezett tőkeáramlás alakulása Forrás: IIF, Bloomberg

A feltörekvő piaci kötvényekbe továbbra is áramlott a pénz, augusztusban eddig 4,2 milliárd dollár érkezett a júliusi 6,2, illetve a júniusi 3,3 milliárd dollár után.

Szintén beszédes adat, hogy hogy az elmúlt négy hónapban átlagosan 3 millárd dollárnyi tőke érkezett a feltörekvő piacokra, míg 2010-2014 között ez a szám 22 milliárd dollár volt.

A részvényekbe és kötvényekbe áramló pénz 28 napos mozgóátlagának alakulása Forrás: IIF, Bloomberg

Robin Koepke és Scott Farnham az IIF tőkeáramlást figyelő csapatának vezetői szerint az MSCI EM feltörekvő piaci részvényindex áprilisi csúcspontja óta 27 százalékot esett az árfolyam dollárban számolva, ami már medvepiaci jelzés is egyben. A mögöttes okok között pedig az eső nyersanyagpiaci árakat, valamint a kínai lassulást gyanítják.