A kormány örül, hogy kevesebbet költünk benzinre

tankolás benzin üzemanyag olaj autó
Szerdától 2 forinttal emelkedik a benzin ára, a gázolajé nem változik.
Vágólapra másolva!
Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé csökkent. A kormány szerint, ha kevesebbet költünk például üzemanyagra, akkor többet veszünk másból, és többet spórolunk.
Vágólapra másolva!

Az árszínvonal mérséklődésével növekszik a bérek és a nyugdíjak reálértéke, tehát a háztartások által elkölthető jövedelem, amely a fogyasztás élénküléséhez vezet: így reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH júliusra vonatkozó inflációs jelentésére. Az árak alakulásában főként a harmadik rezsicsökkentés és az alacsony olajárak szerepe meghatározó, véli az NGM. A gyakorlatban ez például azt jelenti, emlékeztet a tárca, hogy

az alacsonyabb olajárnak köszönhetően a fogyasztók rendelkezésre álló jövedelmük kisebb hányadát fordítják üzemanyag beszerzésére,

ami egyéb fogyasztási cikkek vásárlását és a megtakarítások gyarapodását eredményezi.

Szavazzon!

Ön kevesebbet költ üzemanyagra?

Olcsóbb lett a cukor

12 hónap alatt, 2014. júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal nőttek, olvasható a KSH közleményében. Az élelmiszerek ára 0,9 százalékkal emelkedett, ezen belül nőtt többek között az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (15,4 százalék), az étolaj (5,5 százalék) és a tojás (5,4 százalék) ára, csökkent ugyanakkor a cukoré (12,0 százalék), a tejé (8,9 százalék), a sajté (7,9 százalék), valamint a liszté (6,4 százalék).

Olcsóbb lett a benzin

A szeszes italok, dohányáruk 3,9 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért átlagosan 1,9 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,3 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 1,0 százalékkal drágultak, miközben a ruházkodási cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklődött. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 2,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül

a járműüzemanyagok ára 8,4 százalékkal esett vissza.

A háztartási energia ára átlagosan 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül az elektromos energiáé 5,7, a távfűtésé 3,4 százalékkal.

Olcsóbb lett az üzemanyag Forrás: Getty Images/2008 /Cameron Spencer

Júniushoz képest nincs változás

Egy hónap alatt, 2015. júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan nem változtak. Az élelmiszerek ára 1,1 százalékkal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,1 százalékos árcsökkenésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött. A legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal a szolgáltatások drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,9 százalékkal kellett többet fizetni. Kisebb mértékben, 0,3 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk és a tartós fogyasztási cikkek.

Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt, ezen belül a járműüzemanyagoké 0,7 százalékkal. A háztartási energia ára nem változott. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 2,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.