Még a magasra tett lécet is átugrotta a Mol

ugrás leküzd átrepül legyőz hangulat száll tőzsde magasság
Vágólapra másolva!
Szerda reggel tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Mol, amely igen kedvezőre sikeredett, felülmúlva az elemzői várakozásokat is. A finomítási üzletág ráadásul annyira jól teljesített, hogy minden idők legjobb negyedéves eredményét tudta összehozni.
Vágólapra másolva!

Ismét rekordot hozott az új negyedév a Mol számára: a pénztermelés egyik jelzőszáma, az EBITDA 179,5 milliárd forintos értéke a csoport történetének legerősebb eredményének mondható és 6%-kal meg tudta haladni a felfokozott várakozásokat is. Az üzemi/üzleti eredmény a konszenzusnak megfelelően alakult, a nettó eredmény 661 forintot tett ki részvényenként, miközben a szakértők 566 forintos értékkel kalkuláltak - kezdi értékelését az Equilor reggeli hírlevele.

A társaság 1,5 milliárd dollárról 1,3 milliárd dollárra csökkentette idei beruházási keretét, de 10%-kal megemelte a 2015-ös tisztított EBITDA várakozását, amely így eléri a 2,2 milliárd dollárt.

Kutatás-termelés

A divíziókat tekintve a kutatás-termelés üzletág EBITDA-ja az első negyedéves 61 milliárd forintról 54 milliárd forintra csökkent. A napi szénhidrogén-termelés 103,3 ezer hordót tett ki az időszakban, kissé elmaradva a májusban újrafogalmazott napi 105 ezer hordós szénhidrogén-termelési tervtől. Az olajárak némileg emelkedtek az első negyedévhez képest, de a földgáz ára tovább csökkent a gázárképletben használt késleltetés valamint az alacsonyabb szabályozott horvátországi átvételi ár következtében. Jó hír a jövőre nézve, hogy kurdisztáni és északi-tengeri hordók kompenzálták a csökkenő magyarországi és horvátországi kitermelést.

Feldolgozás-kereskedelem

A feldolgozás-kereskedelem szegmens soha nem látott eredményt ért el, a tovább javuló finomítói árrés, elsősorban a növekvő benzin crack spread-ek hatására, amiben közrejátszott a rekordszintű petrolkémiai árrés, valamint a szezonálisan erősebb kereslet is. A Gáz Midstream üzletág eredménye csökkent az előző negyedévhez képest, elsősorban az alacsonyabb szállított volumenek hatására.

A Mol gyorsjelentés legfontosabb számai és az összehasonlító értékek Forrás: Equilor, Mol, portfolio.hu

Adósság

Szelídült az adósság emelkedése: a nettó eladósodottsági ráta a tavalyi 19,6%-ról az első negyedévben 21,8%-ra emelkedett, de mostani negyedévben szinten maradt 21,4%-on. A nettó hitel/EBITDA ráta pedig 1,41-ről 1,18-ra csökkent.

Jó folytatás jöhet

Simola József a gyorsjelentést követően úgy nyilatkozott, hogy az év második felében is kedvező külső környezettel számolnak, bár ez azért várhatóan nem lesz annyira pozitív, mint az év első felében. A Mol pénzügyi igazgatója azt is kiemelte, hogyKurdisztánban erősödő politikai és kereskedelmi kockázatokat látnak.

A 10-kor kezdődő elemzői konferencián további információkat kaphatunk a kurdisztáni stabil kifizetések rendszerének előrehaladásáról és a sziszeki finomítóról is. Az INA ügyében az Equilor a horvát parlamenti választásokat követően várk érdemi előrelépést. Nyomás alatt lesz az új kormány: a Fitch Ratings hitelminősítő szombat hajnalban a korábbi stabilról negatívra rontotta Horvátország adósosztályzatának kilátásait. Ez a lépés mutatja, hogy a költségvetési célok tartása miatt az új kabinetnek radikális intézkedéseket kell majd hoznia, figyelembe véve a lassuló gazdaságot is. A hitelminősítő hozzátette, hogy az állami vállalatok privatizációs folyamatának elhúzódása szűkíti a teret a költségvetési megtakarítások előtt.

Így néz ki a részvény

A Mol negyedéves teljesítménye mindenképp pozitív, így vélhetően az elemzői eredményvárakozások is tovább emelkedhetnek, ez pedig az árfolyamba is szépen beépülhet a következő időszakban. Ráadásul több elemzőcég is alulértékeltnek tartja a jelenlegi árszinteken a Mol-részvényeket, így további árfolyamemelkedés jöhet.

Ez egybevág a részvény technikai képével is. A keddi kereskedést még 14 635 forinton zárta a magyar olajipari részvény, de a kedvező gyorsjelentés hatására 1,1 százalékkal nyitott magasabban a Mol, mégpedig 14 795 forintos árfolyamon. Amúgy év eleje óta szép emelkedésen van túl a részvény, közel 30 százalékos felértékelődést látni a magyar olajvállalat teljesítménye mellett. Az április végén elért 15 600 forintos csúcs óta látott árfolyammozgás korrekciónak tűnik, egy zászló alakzatot formálva, így a kedvező gyorsjelentés hatására beinduló árfolyamemelkedés újra lendületet adhat a Mol-részvényeknek, célba véve a magasabb árfolyamokat.

A Mol árfolyammozgása tavaly december óta Forrás: Investing.com, Investor.hu