Meggazdagodás határok nélkül

amazon
Jeff Bezos
Vágólapra másolva!
A világ leggazdagabb üzletemberei között számon tartott Jeff Bezos Amazon vezér alaptalannak tarja alkalmazottai panaszait.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb online kereskedőházának 100 jelenlegi és volt dolgozója számolt be a New York Times amerikai napilapnak az általuk tapasztalt méltatlan munkakörülményekről. Az alkalmazottak egy része a túlzott túlóráztatásokat fájlalták, míg mások a kórházi kezelések – vetélés, daganatos megbetegedés - utáni elbocsátásokat sérelmezték.

Ügyfél az első, éjfél után is

A beszámolók tanúsága szerint a vállalatnál ugyancsak elvárás, hogy a beérkező levelekre akár éjfél után is válaszolni kell – olvasható a BBC mai írásában. Egy volt marketinges Amazon-munkavállaló a következőről számolt be:

Régen lehet, most nem

Jeff Bezos közleményben utasította vissza az amerikai napilapban közzétett sérelmeket:

A világ egyik leggazdagabb vállalatvezetője hozzátette, ha ezek az észrevételek igazak lennének, akkor nem tudtak volna talpon maradni a technológiai szektorban tapasztalható kiélezett munkaerő-piaci versenyben.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezérigazgatója Forrás: AFP/David Ryder

Bezos a Business Insider-nek már úgy fogalmazott, hogy a múltban előfordulhatott, hogy az alkalmazottaik egy idő után kiégtek a cégnél, azóta viszont kifejezetten figyelnek arra, hogy a vállalatnál ne fordulhasson elő visszaélés a munkavállalókkal szemben.

Hétmilliárddal lett gazdagabb percek alatt

Az Amazon vezér az elmúlt hónapban azzal került a világsajtó hasábjaira, hogy szinte percek alatt lett hétmilliárd dollárral gazdagabb. Ahogy arról az Investor beszámolt, a piaci szereplőket is meglepte az amerikai cég második negyedéves gyorsjelentése, mert a várt részvényenként 13 centes veszteséggel szemben 19 centes profitról jelentett a társaság július végén.

A jó teljesítmény mögött elsősorban az Amazon Web Services szolgáltató ágazata állt, ahol 81 százalékos bevétel növekedést és több mint az ötszörösére ugró üzemi eredményt könyvelhettek el. A cég részvényei július 23-i zárás utáni kereskedésben 17 százalékot erősödtek, jókora vagyonnal gazdagítva a cégalapítót.

Az Amazon részvény árfolyam kilövése a gyorsjelentés hatására. Forrás: Investing.com