Inog az egység

Angela Merkel német kancellár
Angela Merkel német kancellár - folyik a vita és a szavazás a német Bundestagban a görög mentőcsomagról
Vágólapra másolva!
A német parlament a hét közepén határoz a harmadik görög mentőhitel jóváhagyásáról. Keserű szájízzel, de zöld jelzést várnak.
Vágólapra másolva!

Hétvégén született megállapodás a görög kormány és hitelezői között. A 86 milliárd eurós tételű segítségnyújtás jóváhagyásáról szerdán szavaz a Bundestag- közölte a CNBC. Az euróövezet egyben tartásán munkálkodó Németország részéről meglepő lenne a visszakozás, bár a parlament képviselői közül egyre többen követelhetik további reformok és megszorítások bevezetését a görög kormánytól – vetíti előre Lothar Mentel a Tatton Alapkezelőtől a szerdai szavazás végkimenetelét.

A vaslady eltökélt

Angela Merkel német kancellár a ZDF közszolgálati csatornának adott interjúban a szavazás pozitív végkimeneteléről biztosította a szkeptikusokat. A kancellár asszony hozzátette, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) várhatóan októberben csatlakozik a görög adósságkezelő programhoz.

„Lagarde (a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója) világosan kifejtette, ha a görög adósság egy részének elengedése nélkül is kivitelezhető a tetemes tartozás kezelése – amihez a németek ragaszkodnak -, akkor javasolni fogja az októberi IMF részvételt az Igazgatótanácsnak. Semmi kétségem afelől, amit Christine Lagarde mond, az úgy is lesz” – mondta a német kancellár a vasárnapi interjúban.

Angela Merkel német kancellár - vita a német Bundestagban a görög mentőcsomagról. Forrás: John Macdougall/AFP/Getty Images

Inog a német egység

A Valutaalap részvételéhez viszont elkerülhetetlen a német jóváhagyás a soron következő mentőcsomagról. Az IMF emellett a görög nyugdíjreform megvalósításához is ragaszkodik. Merkel eltökéltsége ellenére egyre többen ellenzik a görög adósság további finanszírozását. Az adósságkezelő program opponensei nemcsak a német parlament ellenzéki politikusai közül kerülnek ki, hanem Angela Merkel saját pártján belül is 65-en nemmel voksoltak a harmadik Görögországnak nyújtandó mentőövről júliusban.

A legnagyobb ellenzők között szerepel Wolfgang Schaeuble, Merkel saját pénzügyminisztere aki, azzal tett hírnévre szert, hogy keményvonalas álláspontot képviselt a görög rendezés ügyében, azaz mindenképp szerette volna elérni, hogy a görögök - még ha ideiglenesen is - kikerüljenek az eurózónából.

Ahogy arról korábban az Investoron írtunk, csak maga a kancellár tudta őt különféle diplomáciai érvekkel csitítani, de ez is tiszavirág-életű próbálkozásnak tűnik így utólag, hisz Schäuble azóta is folyamatosan telekürtöli a sajtót azzal, hogy a görögöknek el kéne hagyniuk az euróövezetet.

Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter Forrás: AFP/Fred Dufour