A magyar kormányt dicséri az Erste-vezér

The Erste Bank logo is pictured on Graben Street in central Vienna :rel:d:bm:GF2E92S0YJB01 The Erste Bank logo is pictured on Graben Street in central Vienna February 28, 2013. Erste Group Bank said on Thursday it aimed to keep operating results flat in 2
The Erste Bank logo is pictured on Graben Street in central Vienna February 28, 2013. Erste Group Bank said on Thursday it aimed to keep operating results flat in 2013 by using cost cuts to compensate for modest loan demand in emerging Europe markets that are set to see only moderate economic growth. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA - Tags: BUSINESS LOGO)
Vágólapra másolva!
Bizakodóan nyilatkozott az Erste-vezér a bank jövőbeni magyarországi működéséről, Andreas Treichl úgy látja, hogy Magyarországon jövőre növekedést tudnak majd megvalósítani.
Vágólapra másolva!

Az Erste Csoport vezérigazgatója az MTI-nek adott interjújában elmondta, hogy a kitűnő magyarországi menedzsment és a pontos stratégiának köszönhetően teljes mértékben az ügyfelekre tudnak koncentrálni, így összességében pozitívan tekint az Erste jövő évi magyarországi működésére.

A Quaestorról is beszélt

A februárban kötött megállapodással kapcsolatban, miszerint a magyar állam és az EBRD tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, Andreas Treichl azt mondta, hogy megoldást kell találni a Quaestor-ügyre. Úgy véli, hogy

hiszen nem lehet a bankokat terhelni egy brókercég okozta károkkal.

Orbán Viktor ráz kezet Andreas Treichl Erste-vezérrel Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kormány teljesítette az elvárásokat

Elmondta továbbá, hogy a megállapodás egy jelentős feltételét, a bankadó csökkentését a kormány teljesítette és betartotta. Arról, hogy az egyezség a korábban tervezett júniusi határidőhöz képest eltolódott, a vezérigazgató úgy nyilatkozott: a megállapodás még az idén megvalósul, azonban egy ilyen nagy jelentőségű lépést pontosan elő kell készíteni. Kérdésre válaszolva Treichl elmondta: jó irányba haladnak a megbeszélések a magyarországi Citibank lakossági üzletágának tervezett megvételéről is.

Csak Magyarországon nem nőtt az Erste

A pénteken bemutatott eredmények szerint nyereséges második negyedévet zárt az Erste Group, vagyona alapján Ausztria legnagyobb pénzintézete. A bank közlése szerint valamennyi országban növekedést ért el, Magyarországot kivéve.

Az Erste mindehol nőtt, csak Magyarországon nem Forrás: REUTERS/Herwig Prammer

Az Erste Csoport vezérigazgatója szerint

a második félévben már nyereséges lesz a magyarországi csoport is,

azonban a bankadó csökkentése miatt éves eredményként 2016-ban jelentkezik majd a haszon. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a következő időszakra jók a kilátások, azonban Európában számos olyan bizonytalanság tapasztalható, mint az eurózóna és Görögország helyzete, amelyek közvetlen hatással lehetnek a régiós eredményekre.

A bankcsoport féléves adózott eredménye 487,2 millió euró lett az egy évvel korábbi 929,7 millió euró veszteség után. A működési eredmény 1525,3 millió euróról 1502,6 millió euróra csökkent.