Ciprasz bizonytalanságot hozott

HORIZONTAL PRIME MINISTER PRESS CONFERENCE EUROPEAN UNION DIPLOMACY CHANCELOR WOMAN GESTURE German Chancellor Angela Merkel (R) points the way to Greek Prime Minister Alexis Tsipras after a press conference following talks at the chancellery in Berlin, on
Alekszisz Ciprasz és Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Bizonytalanságot hozott a piacokra, hogy tegnap bejelentette lemondását Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. Szövetségesekből lett ellenfelei máris bejelentették, hogy a hitelmegállapodás feltételeit elutasító programmal, új párttal indulnak az előrehozott választáson.
Vágólapra másolva!

- ezt mondta a Bloomberg beszámolója szerint Angela Merkel német kancellár Dilma Rousseff brazil elnöknek, mikor megtudta, hogyan döntött Alekszisz Ciprasz. Ez a megjegyzés is jelzi, hogy a görög politika fordulatai egyre kevésbé tudnak meglepetést okozni a világban.

Új párt jön

A Moody's hitelminősítő szerint a lemondás, és az előrehozott választás körüli politikai bizonytalanság természetesen erősítheti a félelemket azzal kapcsolatban, hogy

a nemrég elfogadott 86 milliárd eurós mentőcsomagot valahogy mégis bukják a görögök.

Ezeket a bizonytalanságokat csökkentheti, hogy Ciprasz és pártja, a Sziriza még mindig népszerű: majdnem 16 százalékkal áll jobban a legnagyobb ellenzéki párt előtt egy júliusi közvéleménykutatás szerint.

Alekszisz Ciprasz Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Árnyalhatja viszont a képet a legfrissebb hír, amely szerint Ciprasz korábbi párttársai, akiknek nem tetszik, hogy az új hitelprogram érdekében megszorításokat is végre kell hajtani az országban, külön vágnak neki az előrehozott választásoknak.

Új pártot alapítanak, megszorításellenes ígéretekkel

- írja görög médiajelentésekre hivatkozva a BBC.

Nincs megnyugvás

Hogy nem mindenki nyugodt teljesen, azt a 10 éves futamidejű görög államkötvények hozamának emelkedése is jelzi. A grafikonon is jól látszik, hogy a lemondás bejelentése óta sokkal jobban fizetnek ezek a papírok, jelezve, hogy a befektetők kockázatot látnak a vásárlásban, ezért inkább kerülik.

A görög kötvényhozam alakulása a miniszterelnök lemondása után Forrás: Investing.com

Az euró is magához tért

A bejelentés óta kinyitottak az európai tőzsdék, a fontosabb indexeken pedig egyelőre az látszik, hogy a befektetők túl vannak az első ijedtségen. Ahhoz képest, hogy a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index két százalékos mínuszban nyitott a hét utolsó napján, alig fél órával később már csak 0,5 százalék körül volt a veszteség.

Hasonlóan teljesített ugyanebben az időben a londoni FTSE-100 index és a párizsi kereskedést jellemző CAC-40-es mutató is. (Az is igaz, hogy volt honnan felfelé indulni, az előző napot a frankfurti index például két százalék fölötti veszteséggel zárta.
Az euró is erősödött péntek reggel, jegyzése 1,1277 dolláron állt, 0,33 százalékkal az előző napi zárás felett.