Komoly változások jöhetnek a nemzetközi átutalások piacán

PayPal logó
Vágólapra másolva!
7 százalékkal zuhantak a Western Union részvényei tegnap, miután a befektetők úgy vélték, hogy az eBay és a Xoom házasságával komoly versenytársat kap a nemzetközi átutalásokban eddig domináns Western Union.
Vágólapra másolva!

A Xoom révén a PayPal már nem csak az internetes fizetésekre lesz alkalmas, hanem készpénzt is lehet vele majd küldeni, ráadásul a Xoom azon régiókban is jelen van, ahol eddig a PayPal nem volt erős. Az eBay kurzusa tegnap több, mint 2 százalékkal emelkedett - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Hamarosan szétválik az eBay és a PayPal

Mint ahogy arról már a héten is írtunk, az eBay internetes árverési oldalból leválasztják és tőzsdére viszik az internetes fizetési platformot, a PayPalt. Az eBay részvényeket ezen a héten lehetett megvenni ahhoz (július 3-án zárva lesz az amerikai tőzsde), hogy a befektetők mindkét cégből részesedjenek. Az átalakítás során minden egyes eBay törzsrészvény után 1 darab PayPal törzsrészvényt kapnak automatikusan a befektetők.

A két külön részvénnyel július 20-án, hétfőn indulhat meg a kereskedés. A jövőt illetően teljesen eltérő növekedési pályán van a két cég: az eBay aukciós platform egyre nagyobb hátrányba kerül az Amazonnal szemben, mert az utóbbi esetében a termék van fókuszban és ez a felhasználók számára könnyebb vásárlást jelent. Az eBay bevételei 0-5 százalék közötti ütemben növekedhetnek a következő két évben, míg a PayPal bevételei 15 százalék körüli ütemben emelkedhetnek ezen időszakban.