Kína is erőművet épít, na de milyet?

átlátszó napelem, napenergia
Vágólapra másolva!
Az ázsiai mamut gazdasági térnyerése egyre növekvő energiaigénnyel jár együtt, amelynek kielégítésére most újabb erőműépítésbe fogott.
Vágólapra másolva!

Hódít a napenergia

Hazánkkal ellentétben a népes ország nem csak atomba ruház be (bár Kína világelső az atomerőművek építése terén), hanem a megújuló energiába is egyre több pénzt pakol. Most egy olyan napenergia-erőművet húz fel Kína a napsütésben bővelkedő Góbi-sivatagban 2870 méterrel a tengerszint fölött, amely 200 megawatt teljesítményre lesz képes a tervek szerint, és 2550 hektárnyi (25,5 négyzetkilométernyi, azaz egy kisebb magyar város) területet foglal el.

Ezáltal közel egymillió háztartás energia ellátására lesz képes

– közölte a Xinhua állami hírügynökség.

Abban is kivételes lesz az új energiaforrás, hogy ez lesz az első olyan nagyteljesítményű kínai napenergia-erőmű, amit magánkézben működtetnek majd.

Napenergia-erőmű telep Kína észak-nyugati részén Forrás: Ding Haisheng, China Power News Network

Kétes hírnév

Az évente 4,26 millió tonna szenet felhasználó Kínának kardinális kérdés saját szén-dioxid- kibocsátásnak a csökkentése. Az ország célul tűzte ki nemcsak a szén-dioxid, de más üvegházhatású gázok (kén-dioxid, metán) kibocsátásának a visszaszorítását, hisz Kínából a világátlagnál nagyobb koncentrációban kerülnek a légkörbe üvegházhatású gázok, amelyekből 2011 óta rendre rekordmennyiséget termel.

A szennyező gázok kibocsátásában az ázsiai ország 2006-ban vette át a vezető szerepet az Egyesült Államoktól,

és a becslések szerint 2015-ben az USA kibocsátásának másfélszeresét ereszti a levegőbe.

Saját érdeke

Az ázsiai országnak saját érdeke, hogy egyre nagyobb összegeket különítsen el a megújuló energiára, amihez egyébként az ország adottságai kedvezőek. Kína tavaly 28,05 gigawattóra energiát nyert naperőműből, 2020-ra pedig 100 gigawattóra energiat tudnak felhasznalni a tervek szerint..