Augusztus közepén töltenék fel az athéni kasszát

euró bankjegy görög
Vágólapra másolva!
Görögország nemzetközi hitelezői azzal számolnak, hogy augusztus 17-én utalják át Athénnak az új, hároméves segélycsomag első részletét. Ennek feltétele, hogy augusztus 6-áig lezáruljanak a tárgyalások Görögország és a hitelezők között - értesült a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői már készítik elő azokat a követeléseket, amelyek elfogadása esetén Athén elnyerné az újabb, ezúttal már a harmadik segélycsomagot, amely 86 milliárd eurót tehet ki, finanszírozása pedig az euróövezeti mentőalapból, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretéből történne.

A Bloomberg szerint legkésőbb augusztus 13-áig kell jóváhagyni az első részlet folyósítását, mert Görögország csak így tudja időben rendezni az augusztus 20-án esedékes 3,2 milliárd eurós adósságát az EKB-vel szemben.

Athén megkezdte a törlesztést

Újrakezdte tartozásainak visszafizetését Görögország, miután hozzájutott a 7 milliárd eurós áthidaló kölcsönhöz. A hétfői híradások szerint az utalások megkezdődtek, az Európai Központi Bank is megkapta a július 20-án esedékessé váló 4,2 milliárd eurót (kamatot és tőkét), de hasonlóképpen a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) is megérkezett az a 2,05 milliárd euró hátralék, ami június 30-án egy nagyjából 1,6 milliárd eurós, július 13-án pedig egy 456 millió eurós fizetési kötelezettség nem teljesítéséből maradt hátra.

Az első 7 milliárd eurós os segítség - amelyet a legsürgősebb tartozásainak rendezésére fordíthat a kormány - így szinte teljes egészében el is megy a mostani utaláskor, az ország ugyanis 6,7 milliárdot fizet ki hitelezőinek.

Mi lesz az adóssággal?

Christine Lagarde, a Valutaalap elnöke egyébként pénteken finomította egy kicsit a szervezet álláspontját. Egy francia rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy a görög hitelekkel kapcsolatban a visszafizetésre szabott határidők lazítása elégséges lépés lehet. Hozzátette ugyanakkor, hogy

a soron következő mentőcsomag “biztosan sikertelen lesz”, ha nem jár az adósság átalakításával.

Miközben az IMF vezetője óvatosan visszavonul, addig az adósságátrendezés kérdésében korábban hajthatatlan Angela Merkel kevésbé mereven nyilatkozott legutóbb. Görögország államadósságának elengedéséről nem lehet szó, de törlesztési könnyítésekről lehet tárgyalni, ha az athéni vezetés teljesíti az újabb nemzetközi hitelprogramra vonatkozó vállalásait - az MTI tudósítása szerint ezt mondta a német kancellár vasárnap az ARD német közszolgálati televízió műsorában.

- fogalmazott a kancellár.