Az agrártárca zároltatná Gőgös Zoltán vagyonát

Gőgös Zoltán
Vágólapra másolva!
Csaknem félmilliárd forint értékben kérte a vagyoni zár elrendelését Gőgös Zoltán ügyében a Földművelésügyi Minisztérium. Gőgös Zoltán úgy reagált: a Fidesz-kormány hazugságokkal akarja elterelni a figyelmet arról, hogy az állami földvagyon ellopására készül.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság hétfői számában azt írja: különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt nyújtott be vádindítványt pótmagánvádlóként a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Gőgös Zoltán szocialista képviselő nevével korábban összefüggésbe hozott

Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnek – Gőgös Zoltán államtitkársága idején – soron kívül kiutalt félmilliárd forint miatt.

Nem volt elég körültekintő

Az FM kifogásolja, hogy Gőgös Zoltán volt államtitkár úgy írta alá a támogatási szerződést, és engedélyezte a kifizetést, hogy nem győződött meg az egyesület kérelmének valódiságáról, célszerűségéről, indokoltságáról és hasznosságáról. Saját jogi főosztályának kifogásait sem vette figyelembe, mint ahogy az államháztartáson kívüli szervezeteknek nyújtott támogatásokkal kapcsolatos miniszteri utasítást sem.

Gőgös Zoltán Forrás: Origo

Majdnem félmilliárd

A földművelésügyi tárca polgárjogi igényt is bejelentett 483,253 millió forint visszaszerzése érdekében. Indítványozták az elsőrendű vádlott, Gőgös Zoltán mentelmi jogának felfüggesztését és a vádlottak – a volt államtitkár és az egyesület korábbi elnöke – vagyonának zár alá vételét.

199 millió jogosulatlanul

A lap cikke szerint

az FM azért volt kénytelen vádindítványt megfogalmazni az ügyben, mert korábban a Központi Nyomozó Főügyészség megszüntette a nyomozást.

A Főügyészség szerint tényként volt rögzíthető, hogy a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnek 2008 elején, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által átutalt félmilliárd forintból több mint 199 millió forintot jogosulatlanul használtak fel – ez derül ki a lap birtokában lévő ügyészségi határozatból.

Gőgös cáfolja a vádakat

Gőgös Zoltán szerint a "Fidesz-kormány hazugságokkal akarja elterelni a figyelmet arról, hogy most éppen az állami földvagyon ellopására készül, ezért mindenkit próbálnak besározni, aki ez ellen fellép". Az említett vagyonzárolással kapcsolatban Gőgös Zoltán azt írta: vagyonnyilatkozata "a fideszes vezetőkkel ellentétben" pontos,

2008 után összesen egy gépkocsit vásárolt 1,9 millió forintért.

Készen áll a perre

"Soha semmilyen bűncselekményt nem követtem el" - szögezte le közleményében Gőgös Zoltán,

megjegyezve: "ezt még a hírt közreadó újság is elismeri, amikor a cikk végén mellékesen megjegyzi, hogy a nyomozó főügyészség az említett ügyben ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást bűncselekmény hiányában lezárta". A képviselő kiemelte: a minisztériumon, illetve mindenkin, aki ennek ellenkezőjét állítja vagy sugallja, polgári peres úton vesz elégtételt.