Vonzóbbá teszi magát a Masterplast

Vágólapra másolva!
A részvényforgalom növelése érdekében a Masterplast két fő tulajdonosa, Ács Balázs és Tibor Dávid a mai napon összesen minimum 100 ezer, legfeljebb 400 ezer darab részvény értékesítését tervezi a BÉT aukciós rendszerében. 
Vágólapra másolva!

Az 1997-ben alapított Masterplast-csoport a kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó és forgalmazó vállalata. A cég jelenleg 7,4 milliárd forintos piaci kapitalizációval bír.

Szerdán, azaz a mai napon a Masterplast két fő tulajdonosa (és egyben a társaság vezetői), Ács Balázs (31,26 százalékos tulaj) és Tibor Dávid (40 százalékos tulaj) a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) aukciós rendszerében legfeljebb 400 ezer darab részvény értékesít, ami a kibocsátott részvények közel 3 százalékát teszi ki.

Az aukció célja

A kibocsátás célja, hogy a javuljon Masterplast részvények közkézhányada és ezáltal likviditása, így a későbbiekben a vállalat papírjai bekerülhessenek a BÉT Prémium kategóriájába. Emellett szintén fontos, a jelenlegi, elsősorban intézményi befektetők mellett a lakossági befektetők a mostaninál nagyobb arányban legyenek a tulajdonosok között.

Mikor?

Az aukcióra június 3-án (szerda) 9:30 és 15:00 óra közt kerül sor a BÉT aukciós rendszerében az úgynevezett ajánlatgyűjtési szakasz során. Az ügyletkötési szakasz pedig 15 órától 16 óráig tart. Minden érdeklődő a saját befektetési szolgáltatójánál tehet részvényenként minimum 520 forintos árfolyamon vételi ajánlatot.

Milyen áron?

Részvényenként 520 forintos minimumáron kerül majd sor az értékesítésre. A Masterplast papírjai kedden 535 forinton zártak, a 180 napos forgalommal súlyozott átlag 454 forint.

Szünetelő kereskedés

A részvényaukció ideje alatt a társaság részvényeivel a BÉT normál kereskedésében nem lehet kereskedni, annak érdekében, hogy a vállalat részvényesei ugyanazon információk birtokában hozhassanak döntést arról, hogy tesznek-e vételi ajánlatot a részvényaukción és döntésüket ne befolyásolja a részvények napon belül esetleg elmozduló árfolyama. Az aukció lebonyolítója a Concorde Értékpapír Zrt.

Hogyan zajlik az aukció?

Az értékesítésre felajánlott minimum 100 ezer, maximum 400 ezer részvényt többáras algoritmussal, kártyaleosztásos allokációs móddal osztják szét a vételi ajánlatot tevők között. Az érvényes ajánlatok tehát az ajánlati ár és megtételük időpontja szerint sorba rendezésre kerülnek, majd az ügyletek minden ajánlat tekintetében azon az áron köttetnek meg, amely áron az aukciós ajánlatban szerepelnek, vagy amilyen árú ajánlatnak minősülnek. A magasabb áron tett ajánlat megelőzi az alacsonyabb áron tett ajánlatot. A sorba rendezett ajánlatok alapján kerül meghatározásra a legkisebb és az összajánlati mennyiséghez, valamint az ezek közötti mennyiségekhez tartozó átlagár, továbbá az a minimális árszint, amelyen az ügyletek még létrejöhetnek. A minimális árszinten létrejövő ügyletek esetében az allokáció a kártyaleosztás elvének alkalmazásával történik.

Az értékesítés meghiúsulása megállapításának jogát az eladók és a Concorde Értékpapír Zrt. fenntartják. Amennyiben az ajánlatok összmennyisége nem éri el a 100 ezer darabot, úgy az aukció sikertelennek nyilvánítható.