Újabb enyhítés Oroszországban

Az orosz alapkamat alakulása 2013 óta
Vágólapra másolva!
Újabb 100 bázispontot vágott az orosz jegybank az irányadó kamatrátán, mely így már 11,5 százalékon áll. A rubel egyelőre erősödéssel reagált a piac által is várt lépésre.
Vágólapra másolva!

Azok után, hogy tavaly év végén a kialakult orosz krízis hatására 17 százalékra volt kénytelen felemelni az orosz jegybank a kamatot, idén a folyamatos normalizálódás és kamatvágás van napirenden. Április végén 150 bázispontot vágtak.

A mostani 100 bázispontos vágás jól illeszkedik a piac által is várt enyhítési ütembe, és a jegybank további monetáris enyhítést is kilátásba helyezett. Persze ehhez folyamatosan nyomon fogják követni az infláció alakulását.

Az orosz alapkamat alakulása 2013 óta Forrás: Tradingeconomics.com

Rubel

A rubel egyelőre erősödéssel reagált a mai lépésre, de továbbra is az 55-ös szinteknél zajlik a kereskedés a dollárral szemben. Az elmúlt időszakban az orosz jegybank is igyekszik fékezni a rubel folyamatos erősödését, illetve a 2014-ben 'elégetett' devizatartalékok visszaépítésébe is szép lassan belefogott, tudniillik dollárt vásárol a bankközi devizapiacon. A tavalyi év amúgy is nagyon hektikusan alakult az orosz fizetőeszköz számára, hisz az ország elleni nyugati szankciók, a zuhanó olajár és a folyamatos tőkekivonás hatására összezuhant a rubel, és a korábbi 30-35 közötti szintekről egészen 80 közelébe száguldott az USDRUB jegyzése. Az idei évben inkább a megnyugvás jellemzi a piacot, május elején már 50 alatt is megfordult az árfolyam.

Az USDRUB árfolyam alakulása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com