Matolcsyék meglepték a piacot

Matolcsy György kamatcsökkentés
Budapest, 2013. november 20. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MNB növekedési hitelprogramjáról tartott konferencián a budapesti Marriott Hotelben 2013. november 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az MNB korlátozza a kéthetes betét elhelyezését, és új három hónapos betéti instrumentumot vezet be, ösztönözve ezzel a bankokat az állampapír-vásárlásra - tette közzé ma délután a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

Megújul a jegybanki eszköztár

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai döntése alapján az önfinanszírozási program folytatása érdekében megújul a jegybanki eszköztár. Az átalakítás központi elemeként 2015. szeptember 23-ától a jelenlegi kéthetes betét helyett a három hónapos lejáratú, fix kamatozású jegybanki betét lesz az MNB irányadó eszköze. A kéthetes betét része marad a jegybanki eszköztárnak, de a jövőben mennyiségi korlátozás mellett, aukciós technikával kerül meghirdetésre. Mivel a 3 hónapos jegybanki betéttel szemben az állampapírok a szabályozói likviditás szempontjából sokkal attraktívabbak, ezért

a bankok a jegybank helyett egyre nagyobb mértékben az államot fogják finanszírozni, növekvő állampapír-vásárlással,

miközben a reálgazdaság hitelkínálata is növekedhet - áll az MNB által megjelent közleményben.

Ezt mondják a piaci szakértők

A Portfolio.hu több elsődleges állampapír-piaci kereskedőt is megszólaltatott a jegybanki hír hatásairól. A megkérdezettek szerint a lépés rövidtávon negatív a forintra nézve, mert pénzkiáramlással jár. A későbbiekben viszont már nem feltétlenül negatív a hatása, a hosszabb távú jegybanki instrumentumra pedig szüksége volt a piacnak.

Gyengül a forint

A jegybank bejelentésének hatására a forint gyengülni kezdett az euróval szemben, átlépve a 310-es szintet is, ami közel 4 hónapos csúcsnak felel meg.

Az EURHUF árfolyama a 310-es szint fölé lőtt ki a jegybank bejelentésére Forrás: Investing.com