Lassul a magyar gazdaság

gdp növekedés, audi gyár, győr, autó, audi, gazdaság
Győr, 2013. június 12. Alkalmazottak dolgoznak a gyártósoron az Audi győri járműgyárában, ahol megkezdték az A3 Limousine sorozatgyártását 2013. június 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság a GKI által korábban feltételezettnél elnyújtottabban lassul, derül ki a GKI Gazdaságkutató legfrissebb, átfogó előrejelzéséből.
Vágólapra másolva!

Az idén 2,7 százalékos gazdasági növekedéssel, jövőre pedig 2 százalékos bővüléssel számolnak a GKI-nél. A beruházások már nem húzzák felfelé a növekedést, hanem éppen ellenkezőleg, lassítják – Vértes András, a gazdaságkutató elnöke szerint ez a fő gondja magyar gazdaságnak.

Az uniós beruházások korábban húzták a gazdaságot, de 2015 második felében már komolyabb visszaesés következhet be. Ezt sem a hazai, sem a külföldi beruházások nem fogják tudni pótolni, mondta Vértes András. Szerinte idén a fogyasztás húzhatja a gazdaságot, aminek két oka van: az infláció eltűnése, valamint a devizahitelek rendezése.

Kedvező világgazdasági környezet

Az EU gazdasági növekedése 1,4 százalékról 1,8 százalékra gyorsulhat, hasonlóan az USA-hoz. Az uniós növekedésre az EKB kötvényvásárlási programja mellett az alacsony olajár is pozitívan hat – derült ki az előrejelzésből. Mint azt Vértes András elmondta, a geopolitikai kockázatok – így az ukrán válság is – erőteljesen érintik Magyarországot.

Leszakadó pályán

A kormány saját maga igazolására használja a pozitív adatokat, közölte Vértes András, aki szerint a pozitív adatok ellenére Magyarországnak két komoly problémája is van:

  • a jogbiztonság hiánya és
  • a gazdaságpolitikai bizonytalanság.

A gazdaságkutató elnöke szerint

Magyarország a negyedik-ötödik legszegényebb ország az unióban,

és továbbra is leszakadóban van.

A járműipar továbbra is húzó ágazat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tőke kifelé áramlik az országból, amivel 2 százalékos növekedési potenciált veszít a gazdaság, mondta Vértes András, aki szerint, ha 2016-tól kezdve nem változik a tőke szempontjából vonzóbb országgá Magyarország, akkor újra lemaradunk a régióhoz képest.