Újabb kísérlet a görögökkel való egyezségre

Brüsszel, 2015. június 21.
Görögpárti tüntetők tiltakoznak Brüsszel belvárosában 2015. június 21-én, egy nappal az euróövezeti országok állam-, illetve kormányfőinek a görög adósságválság ügyében Brüsszelbe összehívott rendkívüli tanácskozása előtt. (MTI/
Brüsszel, 2015. június 21. Görögpárti tüntetők tiltakoznak Brüsszel belvárosában 2015. június 21-én, egy nappal az euróövezeti országok állam-, illetve kormányfőinek a görög adósságválság ügyében Brüsszelbe összehívott rendkívüli tanácskozása előtt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak ma Brüsszelben az eurózóna országainak állam-, illetve kormányfői, hogy megpróbáljanak megoldást találni az államcsőddel fenyegető görög adósságválságra. Juncker kabinetfőnöke szerint jó tárgyalási alap lehet Athén új javaslata.
Vágólapra másolva!

Egy hét maradt

Először a déli órákban az eurózóna tagállamainak pénzügyminiszterei ülnek asztalhoz, a csúcsvezetők pedig este tárgyalnak a kérdésről.

Görögpárti tüntetők Brüsszel belvárosában vasárnap Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Államcsőd fenyeget

A rendkívüli csúcs oka, hogy az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank által Görögországnak nyújtott támogatási csomag június 30-án lejár, s ugyanezen a napon esedékessé válik egy 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség az IMF felé. Ez utóbbit Athén nem tudná teljesíteni, így az államcsődöt csak akkor kerülheti el, ha a hitelezői trojka folyósítaná neki a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét.

Ezt várják a hitelezők

Ez utóbbira a trojka azonban csak akkor hajlandó, ha a görög kormány vállalja, hogy hiteles és fenntartható gazdasági szerkezeti reformot valósít meg, a következő években növeli az elsődleges (vagyis a kamatterhek nélkül számított) államháztartási többletét a GDP arányában, fokozatosan kivezeti a bőkezű kiegészítéseket a nyugdíjrendszeréből, valamint egységesebbé teszi - az emelés jegyében - jelenlegi, "széttöredezettnek" minősített áfarendszerét.

Már a múlt héten megindult a tömeges pénzkimentés a görög bankokból Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Athén egyelőre ellenáll

Athén ugyanakkor ezek közül több követelést kifogásol - különösen a nyugdíjkiadások csökkentését és egyes alapvető termékeke és szolgáltatások áfájának növelését -, és mindeddig nem tett le olyan reformterveket az asztalra, amelyeket a hitelezők elfogadhatónak találtak volna.

Euróövezeti tisztségviselők szerint, ha nem sikerül a nap folyamán dűlőre jutni az athéni vezetéssel, akkor a mentőcsomag helyett

a görög államcsőd kezelése lesz a téma a hétfői csúcson.

A fizetésképtelenség megkérdőjelezné Görögország eurózóna-tagságának, sőt egyesek szerint akár EU-tagságának fenntarthatóságát is. Arról, hogy mi történne, ha Athén visszatérne az drachmához, itt olvashat emelzést.

Némi remény

Görögország hitelezői megkapták az athéni kormány legutóbbi megállapodási javaslatait az államcsőddel fenyegető görög adósságválság ügyében, és az előterjesztés jó tárgyalási alapot jelent a kérdés rendezése érdekében hétfőn rendezendő uniós csúcsra - közölte hétfőre virradó éjjel Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök kabinetfőnöke.