Bitcoinba menekítik vagyonukat a görögök

Bitcoin
Bitcoin (virtual currency) coins are seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, May 27, 2015.
Vágólapra másolva!
Újból tombolhat a Bitcoin-láz, hisz a görögök eurózónából való kilépésének és annak következményei miatt kezdtek el aggódni a befektetők, de a hellén megtakarítók is fantáziát láthatnak a digitális valutában. 
Vágólapra másolva!

Kedden több mint 7 százalékot emelkedett a Bitcoin, folytatva az elmúlt időszakban látott felfelé tartó mozgását. Ilyen mozgásra 18 hónapja nem volt példa. A nyílt forráskódú digitális valuta ilyenfajta mozgását Görögország uniós kilépése miatti aggodalmak táplálták, a görög betétesek is elkezdtek ide átrakni bizonyos pénzeket – írja a Reuters.

Inkább az ismeretlen, mint a zárolás

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedden visszautasította a hitelezők követeléseit, az IMF-nek szerinte "köztörvényes felelőssége" van a görög gazdaságban okozott károk miatt. Görögországnak június 30-ig összesen 1,6 milliárd eurót kellene visszafizetnie az IMF-nek, de erre minimális az esély.

A Bitcoin egy hat évvel ezelőtt bevezett digitális pénz, amely teljesen szabadon mozog a piacon,

nem áll mögötte sem kormány, sem központi bank, mozgását csak a felhasználói igények befolyásolják. Bár a Bitcoin értéke erősen volatilis volt, az elmúlt félévben stabilizálódott és most már jelentős pénzintézetek, valamint még a brit kormány is törvényes és értékes eszköznek tartja.

Ahogy a hatalomba vetett hitük megcsappant, a görögök elkezdtek Bitcoint vásárolni

– mondta Joshua Scigala, a Vaultoro.com társalapítója. Ez a cég lehetővé teszi ügyfeleinek, hogy aranyra váltsák Bitcoinjaikat, és fordítva. Emellett az is a digitális valuta malmára hajtotta a vizet, hogy egyelőre nem tudni, milyen fizetőeszközt vezetnének be Görögországban az eurózónából való kilépés esetén.

Mi az a Bitcoin?

A Bitcoin egy olyan nyílt forráskódú internetes fizetőeszköz, melyet 2009-ben egy máig azonosítatlan felhasználó indított útjára. A Bitcoin titkosított csatornákon keresztül online fizetéseket tesz lehetővé, jelenleg számos online kereskedő elfogadja. A tranzakciók banki közreműködés nélkül, direkt kapcsolaton keresztül történnek, alacsony vagy zéró költség mellett. A tranzakciókban résztvevők névtelenek maradhatnak.
Mivel a Bitcoin nem függ a kibocsátóktól és a pénzügyi hatóságoktól, ezért az elmúlt években rossz hírre tett szert, mert sok esetben használták bűnszervezetek pénzügyeinek lebonyolítására. Ezért egyre több város és ország próbálja valahogy szabályozni a használatát, vegyes sikerekkel.

Nem várnak a bankcsődre

"Vannak, akik nem várnak arra, hogy a görög kormány kitalálja a kilépési tervet és inkább a saját útjukat járják" - mondta Scigala. Sokan aggódnak a családjuk vagyonáért vagy megtakarításaikért, attól tartanak, hogy pénzük a bankban ragad. Ezért inkább átmentik pénzüket olyan eszközökbe, mint az arany vagy a Bitcoin – magyarázta a szakértő.

Forrás: AFP/Imaginechina/Benjamin Gz

Miután az elmúlt két hónapban megrekedtek a tárgyalások Görögország és a hitelezői között,

a Vaultoro-nál 124 százalékkal megnőtt a görög IP-címekről érkező megbízások száma.

Kedden 252,05 dolláron kereskedtek a Bitcoinnal a Bitstamp tőzsdén, a brit központú börzén, ahol a bitcoin kereskedés zajlik. A digitális valuta tavaly január óta nem ért ilyen sokat. Sőt, aki visszaemlékezik, 2013 tavaszán a digitális valuta közel 700 százalékot ralizott, annak köszönhetően, hogy sokan elkezdtek aggódni a ciprusi tőkekorlátozások miatt.

Paul Gordon, a Quantave nevű bitcoin cég alapítója és a brit Digitális Valuta Egyesület tagja szerint a Grexit miatti félelem közelebb hozhatja az embereket a Bitcoinhoz. „Ebben az esetben a Bitcoin alternatívát jelenthet a Görögország miatt aggódó embereknek, és azoknak is, akiket a várható tőkekorlátozások nyugatalanítanak” – mondta.

Egyes elemzők szerint a Bitcoinhoz hasonló digitális valutát az euóval párhuzamosan lehetne bevezetni Görögországban, fedezete pedig a görög állam vagy annak jövőbeli adóbevételei lehetnének.

A Bitcoin árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com