Újabb német óriásnál történt hatalomátvétel

Deutsche Bank
Vágólapra másolva!
Váratlanul lemondott a Deutsche Bank két vezérigazgatója, Jürgen Fitschen és Anshu Jain. Az utóbbi június 30-án távozik, a vezérigazgatói posztot pedig ideiglenesen Fitschennel együtt a felügyelőbizottsági tag, John Cryan látja el. A piac örül a döntésnek, az elmúlt időszak esése után ma 6 százalékos pluszban mozog a részvény.
Vágólapra másolva!

A tavaszi nagyszabású átalakítási tervek után is döcögősen ment előre a Deutsche Bank szekere, ennek megfelelően tovább nőtt az elégedetlenség a német bankóriás vezetőségével szemben. A folyamat betetőzését a két vezérigazgató vasárnapi lemondása jelentette, mely szerint Anshu Jain megbízatása június 30-án megszűnik, helyére John Cryan kerül, aki korábban a svájci UBS pénzügyi igazgatója volt, mielőtt 2011-ben csatlakozott a Deutsche Bank felügyelőbizottságához. Jürgen Fitschen, a másik társ-vezérigazgató egészen a jövő májusi közgyűlésig pozíciójában marad, akkor adhatja majd át posztját Cryan-nek - írja a MarketWatch.

A Deutsche Bank két lemondott vezérigazgatója, Jürgen Fitsche és Anshu Jain Forrás: Reuters

Okok

Az együttes lemondás mögött számos pénzügyi ballépés és a folyamatos, milliárdos nagyságrendű bírságok állnak. A nyomás csak fokozódott azáltal, hogy

az elmúlt hetekben egyre több részvényes és munkavállaló vonta meg bizalmát a két vezértől

a bank gyenge teljesítménye és az áprilisban bejelentett - vélhetően nem kielégítő - átalakítási tervek miatt. A vezetőség 10 éve nem tapasztalt olyan kismértékű támogatást a részvényesektől, mint a májusi közgyűlésen.

Az elégedetlenség egyik jele volt az is, hogy a szakszervezeti vezetők nyílt levelet küldtek a Deutsche Bank dolgozóinak, melyben Anshu Jain lemondását követelték.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy Jürgen Fitschennel szemben hamis tanúzás vádjával jelenleg is büntetőper zajlik, méghozzá a Kirch médiabirodalom összeomlásával kapcsolatos eljárásban.

Meglepő időzítés

Mindenesetre a bejelentés időzítését meglepődéssel fogadta a piac, hisz az új stratégiai irányvonalat még csak 6 héttel ezelőtt fogadták el, tehát annak 'áldásos' jeleit mindezidáig még mérni sem lehetett. Anshu Jain személye is mindig érdekes kérdéseket vetett fel, hisz karrierja során egy igazi befektetési bankár volt, ráadásul a Deutsche Bank befektetési banki üzletágát vezetett, így elég sokat tudhatott a korábbi visszasságokról, ami miatt dollármilliárdos büntetéseket fizet a német bankóriás.

Örülnek a részvényesek

A reggel napvilágot látott hírekre a német tőzsdén közel 8 százalékos ugrással kezdték a hetet a Deutsche Bank részvényei, azóta viszont folyamatos lemorzsolódást látni, igaz, még így is 5,5 százalékos pluszban mozognak a részvények. Bár az év eleje óta közel 16 százalékos emelkedést mutat a részvény, azonban az április közepi 33 euró fölötti szintekről folyamatos eladói nyomást lehetett tapasztalni az elmúlt két hónapban.

Deutsche Bank napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Mi tartalmazott az április végi átalakítási terv?

Egyszerűbb, átláthatóbb, költséghatékonyabb struktúra kialakítását jelentette be április végén a Deutsche Bank a gyorsjelentéssel egy időben kiadott új stratégiában. A német pénzintézet évi 3,5 milliárd eurót szeretett volna megspórolni az átalakításokkal, de végrehajtásuk egy egyszeri 3,7 milliárd eurós kiadást jelentett volna.

Az akkori közlemény szerint 2017-ig 200 fiók bezárását tervezték, és 10-15 százalékkal akarták csökkenteni azoknak az országoknak a számát, ahol jelen vannak. A céges és biztosítási részlegek alapos karcsúsításon mentek volna át, 200 milliárd eurónyi eszközeladás volt beirányozva.

A mostani kommunikáció szerint az április végén meghirdetett stratégia életben marad, de több ponton módosítanak az elképzeléséken. A bank jövő hónapra ígéri a frissített stratégiai terv publikálását.