Szeptemberben begyorsulnak az átutalások

bankkártya, fiatal, fiatalok
Close-up of credit cards
Vágólapra másolva!
Szeptembertől a jelenlegi valamivel több, mint két óráról egy órára rövidül a banki átutalások ideje, és az eddigi öt elszámolási ciklus helyett tíz lesz naponta. 
Vágólapra másolva!

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrák igazgatója az M1 aktuális csatornán azt mondta, a jelenlegi jogi határidő 4 óra az átutalások esetében, azonban most gyakorlatilag 2 óra 5 perc alatt megtörténik.

Ősztől az átutalásoknak egy óra alatt teljesülni kell. Az eddigi öt elszámolási ciklus helyett tíz lesz naponta

– tette hozzá az MNB igazgatója.

A banki átutalások ideje jelentősen csökken szeptembertől Forrás: MTI/Marjai János

A központi elszámoló rendszert működtető Giro Zrt.-t az MNB tavaly megvásárolta a bankszektortól azért, hogy további fejlesztéseket tudjon elvégezni.

A központi elszámoló rendszer fejlesztésének köszönhetően rövidül az utalás ideje, illetve nő az elszámolási ciklusok száma. A komplex fejlesztésben a Giro Zrt., az MNB és a bankok vesznek részt.

Így lehetne 100 milliárdot spórolni

Bartha Lajos arról is beszélt, hogy az elektronikus fizetések alapján Magyarország a középmezőny alján foglal helyet az európai összehasonlításban. A felmérések szerint Magyarországon mintegy 3,8 milliárd fizetési tranzakció van egy évben, ennek 80 százaléka készpénzben zajlik.

Még mindig több a készpénzes fizetés, mint a kártyás Forrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez

Ez Skandináviában a fordítottja, ott a készpénz aránya mindössze 20 százalék. Rámutatott arra, hogy ha a skandináv modell szerint fizetnénk Magyarországon, az nagyjából évi 100 milliárd forintos megtakarítást eredményezne.