Adózáson csúszhat el a Yahoo

Yahoo
Yahoo
Vágólapra másolva!
Közel 8 százalékot zuhant a keddi kereskedés során a Yahoo részvények árfolyama, miután az amerikaiadóhatóság egyik vezetője szerint változás állhat be az eddigi szabályozási környezetben. Ez pedig érzékenyen érintheti a vállalatot az Alibaba-részesedés miatt.
Vágólapra másolva!

A tavaly szeptemberben minden idők legnagyobb tőzsdei IPO-ja során tőzsdére lépett Alibabában 15 százalékos tulajdonrésze van a Yahoo-nak, bár az őszi tőzsdei kibocsátás során megvált a részesedése jelentős részétől. A részvényesek számára így mindenképp fontos, hogy a jövőben milyen adóteher mellett tudja majd értékesíteni Alibaba részvényeit a Yahoo, mely amúgy is közel 25 milliárd dollárt tesz ki (384 millió darab részvénnyel rendelkezik). Tegnapi záróárfolyamon nézve a Yahoo 41 milliárd dolláros piaci kapitalizációjának 60 százalékát tesz ki a kínai online kereskedelmi óriásban meglévő részesedése.

Jack Ma, az Alibaba alapítója és vezére Forrás: AFP/Mike Clarke

Szinte példa nélküli kiszervezés

Ennek megfelelően megindult az okoskodás a Yahoo menedzsment részéről, mit lehetne kezdeni a helyzettel. A január végi bejelentés szerint az Alibabában meglévő részesedést nem tőzsdén adta volna el a vállalat, hanem egy külön cégbe (úgynevezett 'spinoff' megoldás) szervezte volna ki a részvényeket. Ezzel akár tízmilliárd dolláros adófizetési kötelezettség alól mentesítené a menedzsment a céget, ami rögtön a vállalat értékét is megemelné.

Az amerikai adóhatóság viszont elkezdte vizsgálni a hasonló megoldásokat alkalmazó eljárásokat, habár eddig semmilyen döntés nem született a meglévő eljárások felülvizsgálatáról - írja a MartketWatch Bloomberg forrásokra hivatkozva. Ha mégis változás állna be a helyzetben, akkor az nem várt adófizetési kötelezettséget jelenthet a Yahoo számára, ugyanis az Alibaba részvények egy külön cégbe való átvezetése korábban adómentes tranzakcióként volt elkönyvelve.

Ez pedig nem várt adófizetési kötelezettséget jelenthet a Yahoo számára, ugyanis az Alibaba részvények egy külön cégbe való átvezetése korábban adómentes tranzakcióként volt elkönyvelve - írja hírlevelében az Equilor.

Mindenesetre a Yahoo részvények 7,6 százalékos eséssel reagáltak a felmerült hírekre.

Yahoo napi bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com