Újabb vállalkozások jutnak uniós forráshoz

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium 8 milliárdról 17 milliárd forintra növelte a keretet.
Vágólapra másolva!

Első körben 107 kis-, közép-, és mikrovállalkozás nyerte el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban elérhető közel 4 milliárd forintos uniós támogatást. A forrást elsősorban a termelési kapacitás bővítésére és külpiacra jutást segítő szolgáltatásokra fordíthatják.

A pályázatai iránt a meghirdetés pillanatától kezdve óriási volt az érdeklődés, a pályázók száma és a támogatási igény is meghaladta az előzetes várakozásokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért 8 milliárd forintról 17 milliárdra emelte az eredeti keretösszeget.

Kapacitásbővítésre

A "Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése" című pályázat célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó vállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. Ezen most 43 kis-, 30 közép-, és 10 mikrovállalkozás nyert, a több mint 3,68 milliárdot fémmegmunkálás fejlesztésére, bútor- vagy fémszerkezet gyártására, illetve különböző eszközök előállítására fordítják majd.

Külpiacra jutásért

A másik, a "Mikro-, kis-, és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása" című felhívás révén most 12 kis-, 11 közép- és 1 mikrovállalkozás jutott forráshoz, amit a külpiacra jutást elősegítő szolgáltatásokra, marketingtevékenységre, szolgáltatásokra, idegen nyelvű honlap létrehozására és piackutatásra is fordíthatnak. A projekteket jellemzően 50 százalékos támogatási intenzitás mellett valósíthatják meg a nyertesek.

Százmilliárdok a gazdaságnak

Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár elmondta, a kormány a 2014-2020-as időszakban a források 60 százalékát fordítja a magyar gazdaság fejlesztésére. Az új ciklusban főként vissza nem térítendő támogatások formájában támogatják a vállalkozásokat, a keretösszeg több százmilliárd forinttal haladja meg a korábbit.