Javított hazánk kilátásain a Fitch

Vágólapra másolva!
Stabilról pozitívra javította javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását a Fitch Ratings még péntek este, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést. 
Vágólapra másolva!

Bár még pénteken késő este érkezett a hír, de lehet, hogy sokan elsiklottak a bejelentés fölött a hosszú hétvége miatt. A nemzetközi hitelminősítő hazánk devizában és forintban fennálló hosszú távú államadósság-osztályzat kilátásait stabilról pozitívra javította, ugyanakkor továbbra is érvényes a "BB plusz", illetve "BBB mínusz" besorolás.

A kilátások pozitívra javítását akár a felminősítés előszobájának is lehetne tekinteni.

Az alábbi tényezők mozgatták a hitelminősítőt:

  • A magyar folyómérleg-egyenleg 2010 óta rendre magas többletekkel zár; a tavalyi folyómérleg-többlet a hazai össztermék (GDP) 4,2 százaléka volt.
  • A 2,6 százalékos tavalyi GDP-arányos államháztartási hiány jobb volt a vártnál, különös tekintettel arra, hogy 2014 választási év volt. A cég középtávra is azt jósolja, hogy az államháztartási hiány a 2-2,5 százalék közötti sávban marad.
  • Fontos momentum volt a bankadó tervezett csökkentése is, illetve hogy megindulhat a kormányzat és a bankok között egy egészségesebb együttműködés.

Ezekre lenne szükség a felminősítéshez:

  • nagyobb politikai kiszámíthatóság,
  • a külső adósság további csökkentése,
  • az államadóssági ráta mérséklése.

A Fitch közleményében kiemelte, hogy a költségvetési irányvonal markáns megváltoztatása - ha az makrogazdasági kockázatokat okozna - rontaná a kilátást.

Hogyan tovább?

Jelenleg mind a három hitelminősítőnél csak egy fokozattal vagyunk a befektetésre ajánlott kategória alatt. A Fitch május 22-ét követően november 20-án végezheti el ismét a magyar államadósság értékelését, jelenleg "BB plusz" osztályzaton tartja a hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítést. Ez egy osztályzattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriától. Ezen időpontig július 10-én és november 6-án a Moody's, szeptember 18-án pedig az S&P nyilatkozhat rólunk.

A forint péntek este még 307,20 környékén zárta a hetet az euróval szemben, viszont hétfőn a devizapiacok már kereskedéssel töltötték a napot, igaz a szokásosnál jóval illikvidebb körülmények között. Ez meg is látszódott a hazai valuta mozgásán, hisz a jegyzések 305,20 és 308,30 között szóródtak. Ma reggel pedig újra felfelé tart az EURHUF kurzusa, a tőzsdenyitás előtt 308,72-nél kereskednek a devizapárral.