Csak a jelzáloghitelesek jelenthetnek magáncsődöt jövőre

Vágólapra másolva!
Jövőre már igényelhető lehet a magáncsőd, de egyelőre csak a jelzáloghiteleseknek – nekik is csak akkor, ha a hitelező engedi.
Vágólapra másolva!

A Portfolio csütörtöki konferenciáján jelentette be Bogdán Tibor, az igazságügyi minisztérium főtanácsadója: két hét múlva bemutatják a magáncsődről szóló KDNP-s törvényjavaslatot, amelyet ezt követően a parlamentben is benyújtanak. Ha a tervezet átmegy, jövőre már igénybe vehető lesz a csődvédelem.

A fekete jövedelem kizáró ok

Bogdán Tibor elárulta: a magáncsődöt a fedezet értékéhez képest 100-200 százalékos eladósodottsággal rendelkező ügyfelek vehetik majd igénybe. A csődgondnokság várhatóan 2 és 60 millió forint közötti tartozások után, családok számára lesz igényelhető.

A magáncsőd-eljárás egyik feltétele a legális jövedelem: amennyiben valakinél be nem vallott keresetet vagy vagyont találnak, az eljárás azonnal megszűnik majd. A magáncsőd után az adósnak öt éven át kell törlesztenie, ezért, és vagyontárgyai részleges értékesítése után) részlegesen elengedik a tartozásait. Ez nem vonatkozik majd a jelzálogfedezetű követelésekre, itt az adósságok elengedése csupán a hitelező beleegyezésével történhet meg.

Két ütem

A magáncsődöt két ütemben vezetnék be: az első ütemben még csak a jelzáloghiteleseket érinti majd, vagyis magáncsődöt rövid távon csak a főhitelező beleegyezésével lehet majd jelenteni. A Portfolio szerint a többi adósnak még egy évet kell várnia a rájuk is vonatkozó öncsőd-törvényre.