Államosítaná a kormány a hungarikum szót

Hungarikum hétvége
a képen: Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
Gyulahús Zrt.
Budapest, 2014.07.24.
Fotó: Marton Szilvia
Hungarikum hétvége a képen: Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász Gyulahús Zrt. Budapest, 2014.07.24. Fotó: Marton Szilvia
Vágólapra másolva!
Csak azok az üzletek és vendéglátó-ipari egységek használhatnák nevükben a hungarikum szót, amiknek ezt a Hungarikum Bizottság megengedi. Az indoklás szerint vannak olyan vállalkozások, amik visszaélésszerűen használják a szót. Egyelőre nem tudni, konkrétan hogyan, milyen kritériumok alapján engedélyeznék a kifejezés használatát, ahogy azt sem, mit érdemelne az a bűnös, aki engedély nélkül írná ki.
Vágólapra másolva!

Kereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítmények elnevezésében a hungarikum szó csak a Hungarikum Bizottság (HB) engedélyével használható: ezt a korlátozást vezeti be a hungarikumtörvény országgyűlés elé terjesztett módosításának 16. paragrafusa.

Visszaélésszerű használat

A korlátozásra a jogszabály indoklása szerint azért van szükség, mert jelenleg nincs olyan rendelkezés, ami a hungarikum kifejezés

tiltaná. Számos vállalkozás, kereskedelmi egység (például a hungarikumboltok) ugyanis a gyakorlatban a hungarikumtörvény „rendelkezéseivel összhangban nem levő tevékenységre, visszaélésszerűen használják a hungarikum kifejezést”.

Sok vállalkozás visszaélésszerűen használja a hungarikum szót Fotó: Marton Szilvia - Origo

Kérdések és válaszok

Szerettük volna megtudni a törvénytervezetet beterjesztő Földművelésügyi Minisztériumtól, hogy

  • Pontosan milyen szempontok alapján fog a HB hozzájárulni a hungarikum szó használatához?
  • Hogyan lehet majd kérni a HB hozzájárulását? Hogyan zajlik majd az eljárás?
  • Milyen szankciókra számíthatnak azok a vállalkozások, amik a HB engedélye nélkül használják a hungarikum szót? Melyik hatóság fogja ellenőrizni a jogszabály betartását?

A következő válaszokat kaptuk:

  • A nevükben a hungarikum szót használó vállalkozások tevékenységének összhangban kell lennie a hungarikumtörvény rendelkezéseivel.
  • A részletszabályokat rendeletben fogják meghatározni.
  • A HB-nek nincs hatósági jogköre, „a rendelkezés célja a jogkövető magatartás előmozdítása”.

Válaszában a tárca hangsúlyozta, hogy egyelőre törvényjavaslatról van szó.

A Hungarikum Bizottság

16 tagból álló szervezet, aminek működését és összetételét a 2012-ben elfogadott hungarikumtörvény szabályozza. A bizottság tagjait a törvényben meghatározott miniszterek és szervezetek (igazságügyért felelős miniszter, helyi önkormányzatokért felelős miniszter, kultúráért és oktatásért felelős miniszter, agrár-vidékfejlesztésért és természetvédelemért felelős miniszter, turizmusért felelős miniszter, fejlesztéspolitikáért felelős miniszter) delegálják, elnöke jelenleg Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, titkára Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár.

A bizottság állítja össze a Magyar Értéktárat, illetve az abban nyilvántartott egyes, „megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket” egyedi értékelés alapján hungarikummá minősítheti.

A törvény nem rendelkezik róla

Ami a hungarikumtörvény rendelkezéseit illeti, a jogszabály egyáltalán nem rendelkezik a nevükben a hungarikum szót használó vállalkozásokról. Meghatározza viszont, hogy mi számít hungarikumnak: azok a dolgok, amiket a Hungarikum Bizottság hungarikumnak minősít, és a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántart.

Vagyis ha a kézenfekvő értelmezést választjuk, csak azok a kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek használhatják majd nevükben a hungarikum szót, amik a HB által jóváhagyott hungarikumokat árulnak.

Nem egyértelmű

Az viszont még így sem világos, hogy például az árukészlet mekkora hányadának kell hungarikumnak lennie? Vagy esetleg elég, ha a bolt hungarikumnak minősített területen áll (mondjuk az Andrássy úton)? Ha klasszikus magyar nótát játszanak a háttérben (ami jóváhagyott hungarikum)? Ha az eladó gyulai kolbászt ebédel akácmézzel, Béres cseppel és törkölypálinkával?

Kínzó kérdés az is, mi lesz azokkal az üzletekkel, amiknek a nevében nem a hungarikum, hanem a hungaricum szó szerepel.

Mennyi hungarikum kell ahhoz, hogy használni lehessen a szót? Forrás: MTI/Bugány János

Nem a HB ötlete volt

Próbáltunk beszélni ezekről a problémákról Ficsor Mihállyal, aki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogi elnökhelyettese és a HB tagja. Ő azonban továbbított minket kollégájának, Csiky Péternek, akitől csak annyit tudtunk meg, hogy a HB nem vett részt a módosítás kidolgozásában, és amíg a jogszabályt nem fogadják el, nem akarja kommentálni.