Még durvább összeomlás jöhet

Jamie Dimon
Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Meglepő kijelentést tett Jamie Dimon, a JP Morgan befektetési bank nagyhatalmú vezére. Véleménye szerint a következő pénzpiaci válság sokkal súlyosabb következményekkel fog járni.
Vágólapra másolva!

Dimon a JP Morgan részvényeseinek írott szokásos tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb krízis fog jönni, és az sokkal hektikusabb lesz majd a jóval szigorúbb szabályozás miatt.

Volcker-szabályok

Maga a kijelentés kicsit kontrasztosan hat, de az elnök ezt is megmagyarázta. A Volcker-szabályok miatt a bankok csak az ügyfelek részére végezhetnek kereskedési, befektetési tevékenységet, saját számlás kereskedést nem csinálhatnak. Így viszont a bankok megszűntek market maker-ek is lenni, ez pedig egy fontos ellensúly kiesését eredményezte a rendszeren belül. Szóval, ha bármi piaci anomália lép fel, akkor a bankok nem tudnak tompítóként közbelépni, éppen ezért az értékpapírok ára akár jelentős mértékben is eshet.

3 milliárd évente egyszer

A világ egyik legnagyobb bankjának vezére egy közelmúltbeli példát hozott fel a várható piaci sokk bemutatására. 2014. október 15-én az amerikai állampapírpiaci hozamok 40 bázispontos kilengésen mentek keresztül, ami példátlan mozgásnak számít. Ilyennek maximum 3 milliárd évente egyszer lenne szabad megtörténnie, hisz az állampapírok piaca az egyik legstabilabb szegmens. Elmondása szerint az volt a szerencse, hogy nyugodtabb piaci környezetben zajlott le ez az egész folyamat, így könnyebben kezelhető volt a problém. De ha mindez jóval feszültebb piaci időszakban történt volna, a következmények is sokkal súlyosabb lettek volna.

10 éves amerikai állampapír hozamának alakulása Forrás: Investing.com, Investor.hu

De bármikor bekövetkezhet egy olyan politikai, gazdasági vagy pénzpiaci esemény, ami futótűzként tud tovaterjedni a piacokon. Ekkor komoly problémával nézhetünk szembe, hisz jelentősen csökkent a kötvénypiacokon tapasztalható likviditás (így is a jegybankoknál parkol az állampapírok java - szerk.), ami nyilván növelni fogja a volatilitást.

A bankokkal nem lesz gond

Végezetül Jamie Dimon tett egy megnyugtató kijelentést, miszerint nem a bankoktól fog kiindulni a következő krízis, mivel a 2008-as válság után sokkal szigorúbb tőkemegfelelési elveknek kell eleget tenniük, így még erősebbek és biztonságosabbak lettek. Amíg a gazdaságok tudnak növekedni és nem omlanak össze, addig a pénzügyi rendszer is folytatja a talpraállást.