Ki tehet a Buda-Cash-ügyről?

Rogán Antal Budapest, 2014. december 29.
Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője interjút ad a Magyar Távirati Iroda újságírójának a Képviselői Irodaházban 2014. december 22-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2014. december 29. Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője interjút ad a Magyar Távirati Iroda újságírójának a Képviselői Irodaházban 2014. december 22-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint az MSZP, az MSZP szerint a Fidesz, az LMP szerint mindenki tehet arról, hogy a Buda-Cash Brókerháznál másfél évtizedig folytatódhattak a csalások. Rogán Antal megígérte, hogy lesz parlamenti vizsgálóbizottság, ami majd kideríti, kik a brókerbotrány felelősei.
Vágólapra másolva!

Lesz parlamenti vizsgálóbizottság, ami majd kideríti, kik a felelősek a brókerbotrányért, ígérte meg Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke a testület ülése után. A politikusnak a bizottsági megbeszélés után rohannia kellett tovább az országgyűlés ülésére, de a Buda-Cash-ügy minden, 2010 előtti mozzanatát kivizsgálásra ítélte, mielőtt átvágott volna a kamerák gyűrűjén.

Ki a felelős?

A gazdasági bizottság ülésén meghallgatták Veres János volt pénzügyminisztert és Antali Károlyt, a Buda-Cash felügyelőbizottságának volt elnökét. A megbeszélés célja az lett volna, hogy kiderítsék, ki felelős a Buda-Cash Brókerháznál történt csalásokért, pontosabban azért, hogy a csalásokat a cégnél másfél évtizeden keresztül folytathatták.

Álmatlan éjszakák

A felügyelőbizottság csak a Buda-Cash társaság jogszabályszerű működését ellenőrizte, konkrétan az üzletmenettel nem foglalkoztak, ez nem is volt feladatuk, mondta el Antali Károly. Az ülés után a felügyelőbizottság volt elnöke elmondta, nem tudja, mit kellett volna másképp csinálniuk, mire kellett volna jobban figyelniük; ha tudná, akkor nem lennének álmatlan éjszakái a kialakult helyzet miatt.

Az üzletmenetet nem ellenőrizte a felügyelőbizottság Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Visszautasította a vádakat

Indulatos mozdulattal kapcsolta be mikrofonját Veres János, aki 2005-től a Bajnai-kormány megalakulásáig volt pénzügyminiszter. Felszólalásában visszautasította a Fidesz és Rogán Antal bizottságelnök vádjait, miszerint a Buda-Cash-ügy szocialista brókerbotrány lenne, és mindenről a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok tehetnének.

Szocialista brókerbotrány

Rogán Antal és a Fidesz szerint ugyanis a szocialisták hoztak törvényt arról, hogy a brókercégeket csak ötévente kell ellenőrizni, ráadásul a Buda-Cash legutóbbi ellenőrzése 2010-ben, a Bajnai-kabinet utolsó hónapjaiban volt. Az ellenőrzésen semmilyen rendellenességet nem találtak, pedig, mint most kiderült, a csalások akkor már körülbelül 10 éve zajlottak a cégnél. Ehhez képest a Matolcsy György vezette MNB az első vizsgálatán, napok alatt fényt derített a rendellenességekre.

Lesz parlamenti vizsgálóbizottság Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Fidesz is megszavazta

Az ötévenkénti kötelező ellenőrzést akkoriban ellenzékből a Fidesz is megszavazta, emlékeztetett rá Veres János, a vonatkozó törvényhez ráadásul azóta kétszer is hozzányúltak, ezen a szabályon mégsem változtattak. Az ötévenkénti ellenőrzés bevezetése amúgy szigorításnak számított, mert korábban egyáltalán nem volt határidő megszabva, mondta a volt pénzügyminiszter. Arról nem beszélve, hogy a törvény „legalább ötévenkénti” ellenőrzést ír elő, az sehol nincs benne, hogy ne lehetne ennél gyakrabban, akár évente ellenőrzést tartani.

Hol vannak a fideszesek?

Veres János felháborítónak nevezte, hogy őt ugyan beidézték a bizottság elé, számos fideszes politikust, akiknek a felelőssége szintén felvethető lenne, viszont nem. „Hol van Szász Károly volt PSZÁF-elnök? Hol van Járai Zsigmond volt jegybankelnök? Hol van Matolcsy György jegybankelnök? Hol van Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter?” – sorolta a neveket. Felszólalása után dühödten kapcsolta ki mikrofonját, majd kiviharzott a teremből.

Hol vannak a fideszes politikusok? Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Takarékszövetkezetből lett bank

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a Buda-Cash magával rántotta az érdekeltségébe tartozó DRB bankcsoportot, hangsúlyozták MSZP-s politikusok, ez pedig rengeteg önkormányzatot és családot érint. A DRB 2013-ban alakult takarékszövetkezetből bankká, az engedélyt a Matolcsy György vezette jegybanktól kapták meg. Ezen a ponton felvethető Áder János köztársasági elnök felelőssége is, hiszen ha nem küldi vissza a takarékszövetkezeti törvényt a parlamentnek megfontolásra, a DRB-s szövetkezetek kicsúsztak volna a határidőből.

Mindenki tehet róla

Az LMP-t nem hibáztatta senki, ők viszont mindenkit, az MSZP-t, a Fideszt és a felügyeletek (a PSZÁF 2013-ban olvadta be a jegybankba) vezetőit.

Szavazzon!

Ön szerint ki tehet a Buda-Cash-ügyről?