Mától fizethetnek a fuvarozók a NAV-nak

figyelmeztető tábla forgalom FOTÓ ÁLTALÁNOS KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY közlekedési tábla KRESZ tábla személyautó teherautó út Győr, kresz Az M85-ös  gyorsforgalmi út építésére figyelmeztető táblák Győr közelében 2014. szept
Győr, 2014. szeptember 26. Az M85-ös gyorsforgalmi út építésére figyelmeztető táblák Győr közelében 2014. szeptember 25-én. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 450 milliárd forintos infrastrukturális programjának részeként valósul meg az M85 gyorsforgalmi út kiépítése. Az M85-ös gyorsforgalmi út Győr-Csorna közötti, 38 kilométer hosszú, 2x2 sávos szakasza, amely új nyomvonalon épül, 2015 nyarára készül el. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Március 11-től kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak. Azok a vállalkozások, amelyek szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal köztartozásmentes adózói adatbázisában, mentesülnek a kockázati biztosíték fizetésének kötelezettsége alól.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal március 11-én kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (ekáer) összefüggő jogszabályok szerint.

Az áru értékének 15 százaléka

A biztosítéknak folyamatosan el kell érnie a bejelentést megelőző 45 napban (a bejelentés napját beleértve) a szállított kockázatos termékek együttes, áfa nélkül számított ellenértékének 15 százalékát. Az első alkalommal március 11-én nyújtandó biztosíték összegének meghatározása során az annak alapjául szolgáló időszakot március 1-jétől kell számolni.

Biztosíték nyújtható elkülönített letéti számlára történő befizetéssel vagy pénzpiaci szereplők által vállalt és a NAV részéről nyilvántartásba vett garancia útján. A kétféle módon teljesített biztosíték átjárható, azaz összesen kell rendelkezésre állnia az előírt mértékű biztosítéknak.

A jó adózók mentesülnek

Azok a vállalkozások, amelyek szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal köztartozásmentes adózói adatbázisában, mentesülnek a kockázati biztosíték fizetésének kötelezettsége alól. A mentesség feltételeinek fennállását valamint a biztosítéknyújtási kötelezettség teljesítését a NAV folyamatosan vizsgálja.

A jó adózóknak nem kell fizetni Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Egy fuvar, egy szám

Március 1-től az Európai Unió más tagállamából Magyarországra, Magyarországról az EU-ba és belföldön belül is csak ekáer-számmal lehet fuvarozni útdíjköteles járművel. Az ekáer-számot az exportáló feladónak, import terméknél a magyar címzettnek, belföldi fuvarozásnál pedig szintén a feladónak kell megkérnie. A számhoz az ügyfélkapun történő regisztrációval megszerzett felhasználónévvel és jelszóval lehet hozzájutni. Minden szám egy fuvarra érvényes.