Elbukhatják a gazdák az agrártámogatásokat

Vágólapra másolva!
Elbukhatják az uniós agrártámogatásokat azok a gazdálkodók, akik tavaly ősszel teljes területüket csak egyféle növénnyel vetették be. Idén ugyanis már muszáj egy bizonyos földméret felett két- vagy többféle növényt termelni, így lehet, hogy a gazdáknak egyszerűen ki kell szántania a régebbi vetést.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban idén jogerőre lépő Közös Agrárpolitikája (KAP) előírja, hogy a gazdáknak saját területükön, 10-30 hektár között minimum kettő, 30 hektár felett pedig legalább háromféle növényt kell vetniük. Két növénynél a nagyobb területűé nem haladhatja meg a szántóterület 75 százalékát, háromnál pedig a két legnagyobb területűé a 95 százalékos részarányt (de a legnagyobb területe 30 hektár felett sem lehet több 75 százaléknál).

Az alaptámogatás megmarad

Az Agrárszektor.hu azt írja: amennyiben ezeket a feltételeket nem teljesítik, a gazdák nem kaphatják meg az uniós agrártámogatások egyik típusát, az úgynevezett zöldítési támogatásokat, amelyek hektáronként 81,3 eurót tesznek ki. A terület alapú támogatásokat idén választották szét alap- és plusz támogatásokra. A hektáronkénti 144,7 eurós alaptámogatásra az egyféle növényt termelő gazdák továbbra is jogosultak. A zöldítési támogatás elmaradásával 81,3 eurótól eshetnek el.

Nem hitték el

Mindez aztMMindez azt jelenti, hogy sok gazdának jobban megéri, ha kiszántja a tavaly őszi vetése egy részét, és beveti egy új terménnyel.

Bár azt már tavaly ősszel is lehetett tudni, hogy ilyen módon változnak majd a támogatások, az agrárszektor.hu információi szerint sok gazdálkodó ennek ellenére rosszul járhat, mert ősszel „egyszerűen nem hitte el”, hogy a közelgő zöldítési szabályokat komolyan kell vennie.

Későn tájékoztatott a minisztérium

Többen azt állítják, tavaly nem kaptak megfelelő tájékoztatást a zöldítési követelményekről – az valóban igaz, hogy az EU-s jogszabály a magyar joggyakorlatba építése csak a napokban történt meg. Szintén késve adta ki a Földművelésügyi Minisztérium az úgynevezett zöldítési kézikönyvet: a kiadvány csak január végén jelent meg.

Azok, akik megtehetik, olyan módon kerülhetik el azt, hogy ki kelljen szántani a vetést, ha újabb területeket vásárolnak vagy vesznek bérbe, és tavasszal azokat vetik be egy újabb növénnyel. Ezt azonban a sok helyen nehéz lesz időben befejezni a hosszadalmas bürokratikus eljárások miatt.