Simicska már bukja a közbeszerzéseket

simicska lajos sárvári lovascentrum ló ügető
Vágólapra másolva!
Simicska Lajos Közgépe két közbeszerzést is elvesztett. Két, már számos kormányzati projekten átesett cég csinálta a netkonzultáció honlapját. A magyar Erste részben állami kézbe kerül, a Raiffeisen fiókokat zár be, csökkenni fog a bankadó. A Jófogás tulaja megveszi az OLX-et, a két magyar Viasat tulajdonost vált. Oroszországban nagy a hiány, fogy a tartalék, az állatok koplalnak az állatkertekben. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A világ 200 országának 100 ezer polgára számára nyújtott etikailag és törvényileg is megkérdőjelezhető segítséget a HSBC Bank svájci magánbanki részlege. Bűnözők, emberkereskedők, adóelkerülők, politikusok és hírességek piszkos pénzügyeire derített fényt egy 45 fős nemzetközi újságírócsapat. A megszerzett titkos dokumentumokból kiderül, hogyan vett részt egy sor törvénytelen tranzakcióban a HSBC svájci magánbanki részlege. Több mint 100 milliárd dollár (27,7 ezer milliárd forint) forgott a kérdéses bankszámlákon, többnyire azzal a céllal, hogy gazdáik elkerüljék hazájuk adóit, és kijátsszák adóellenőreit.

A bank beismer

A nagy-britanniai HSBC nagybank elismerte, hogy rendellenességek voltak a svájci leánybankjánál, miután több sajtóorgánumban is adócsalás támogatásával gyanúsították meg a bankot.

A bank hitelez

Az Erste Bank részben állami tulajdonba kerül. 15 százalékos részesedést vásárol a magyar állam és az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) is. Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója közös sajtótájékoztatón jelentették be a tranzakciót. A megállapodás része az is, hogy a bank bizonyos kiemelt hitelezési aktivitást vállal a jövőben Magyarországon.

Az Erste részben az államé lesz Forrás: MTI/Kovács Tamás

A bank adózik

A kormány a bankadó csökkentéséről is megállapodott az EBRD-vel. A csökkentést idén ősszel, az adócsomaggal együtt fogadhatják el, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A megállapodás szerint az adó mértéke a jelenlegi 0,53 százalékról 2016-ban 0,31 százalékra csökken, az adó alapja pedig a 2014. évi mérlegfőösszegre módosul. 2017-től a kulcs 0,21 százalékra csökken. Ez 2016-ban várhatóan mintegy 60 milliárd forintos csökkenést jelent az NGM szerint, 2017-ben pedig további 22 milliárdot.

A bank bezár

Az osztrák Raiffeisen bankcsoport eladja lengyelországi és szlovéniai leánybankjait és a Zuno direktbankot, az ázsiai és az amerikai piacról pedig visszavonul a bank felügyelőtanácsának hétfői döntése értelmében. A bank akkor csak annyit közölt, hogy Magyarországon optimalizálja a tevékenységét. Később Karl Sevelda, a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy az optimalizáció fiókbezárást és a vállalati ügyfelek előtérbe helyezését jelenti.

Az állam bankot vesz

Egy kormányhatározat szerint legfeljebb 700 millió dollár (ez mai árfolyamon 187,6 milliárd forint) értékig vállal garanciát a magyar állam a Budapest Bank megvétele kapcsán. Mivel a rendelet egy maximumot határoz meg, a Budapest Bank végleges ára ennél csak kisebb lehet. A kormány korábban azt mondta, hogy nagyjából a könyv szerinti értékén tudták megvenni. Ez nagyságrendileg 100 milliárd forintot jelentene.

A Közgép nem nyer

Negyedmilliárdos közbeszerzésről maradt le Simicska Lajos cége, a Közgép, a Vasútépítők újíthatja fel a ráckevei HÉV vonalát. A Vasútépítőket még Szijjártó Péter, a jelenlegi külgazdasági- és külügyminiszter édesapja alapította 1991-ben.

A Közgép nem nyer 2.

A 338. sz. főút Nyíregyháza nyugati elkerülő szakaszának kivitelezési munkáit és kiegészítő tervezési feladatait nem a Közgép nyerte el, hanem a Duna Aszfalt és a KE-VÍZ 21 Kft., akikkel február 5-én alá is írták a szerződést. A tender értéke 3,3 milliárd forint volt. A Duna Aszfalt az elmúlt években a Közgépnél is gyorsabban növelte bevételeit, többen ezt tartják az ellen-Közgépnek.

Simicska Közgépe közbeszerzéseket bukott Fotó: Bielik István - Origo

A Miniszterelnökség konzultál

Nyilvánosságra hozta a Deutsch Tamás-féle internetkonzultáció honlapja, hogy pontosan mely cégekkel milyen feladatok elvégzésére kötött szűk 13 millió forint értékben szerződéseket a Miniszterelnökség: Vertán György két cége a nyertes. Vertán György nem most először kapott kormányzati megrendelést. Az egyik cége állami referenciáinak listája nagyon hosszú, szerepel rajta többek közt a Belügyminisztérium, hat önkormányzat, a Honvédelmi Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal és az ORFK.

Mennyit fizet a CBA?

A Figyelő szerint az országos kiskereskedelmi hálózatok közül a CBA fizeti a legkevesebbet a dolgozóinak, a legtöbb pénzt az Aldi-alkalmazottak viszik haza. A nemzeti hálózatnál gyakori a minimálbér-közeli fizetés. A CBA szerint valótlan adatok jelentek meg a sajtóban a társaság munkavállalóinak béréről, ezért jó hírnevének megsértése miatt bírósági eljárást kezdeményez.

A Tesco sarcot szed

Megkerülve a kereskedelmi törvény előírásait, több jogcímen szed éves szinten milliárdos nagyságrendű sarcot magyarországi beszállítóitól a Tesco áruházlánc, értesült a Magyar Nemzet egy, az áruháznál korábban vezető pozíciót betöltő informátortól.

A Tesco állítólag visszaél a helyzetével Forrás: MTI/Origo

A pláza nem zár be

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára, Balatoni Judit a Napi Gazdaságnak azt mondta, a plázák jelentős többsége nyitva fog tartani vasárnap is, várhatóan csak azok lesznek zárva, amelyekben nem működik mozi. De hiába lesznek nyitva a plázák, ha a boltoknak be kell zárni, a plázák ezért különleges elbánást fognak kérni a kormánytól, hogy az épületeiken belül működő boltok nyitva maradhassanak.

A Jófogás bevásárol

Megvásárolja az OLX-et a Jófogás tulajdonosa. A háttérben a tulajdonos nemzetközi veszteségi állhatnak, a meglévő apróhirdetéseket valószínűleg átteszik a Jófogásra.

A Viasat tulajdonost vált

Megvette a VIASAT3 és VIASAT6 kereskedelmi csatornákat, illetve a Viasat Play catch-up szolgáltatást a Sony Pictures Television a Modern Times Grouptól. A Modern Times Group további három csatornája, a Viasat Explore, Viasat History és Viasat Nature marad az eredeti tulajdonosnál.

A GDP nő

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva is 0,9 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék 2014 utolsó negyedévében. Az előző évi adatokat pedig 3,3 százalékkal múlja felül az évvégi GDP.

Az üzemanyag drágul

Nem csak a GDP, de az üzemanyagok ára is nőtt, a héten kétszer is. Először szerdán, 7-7 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj árát a Mol. Aztán pénteken, újabb 2 és 4 forintos emelés következett. A drágulással a 95-ös benzin átlagára 343-344 forintra, a gázolajé pedig 363-364 forintra nőtt.

A héten kétszer drágultak az üzemanyagok Fotó: Szabó Balázs [origo]

Az állat diétázik

Diétára fogták az orosz állatkertek lakóit, mert a rubel árfolyamának esése miatt megdrágult az eledelek beszerzése. Több állatot kénytelenek voltak más országok állatkertjeibe költöztetni, mert már nem volt pénz az ellátásukra.

A hiány elszalad

Az orosz pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint az idei év első hónapjában a deficit a hazai össztermék (GDP) 5,7 százaléka volt. Moszkva az idei évre 0,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt irányzott elő.

A tartalék elfogy

Az orosz jegybank adatai szerint a február 6-án záródott héten az arany- és devizatartalék 374,7 milliárd dollár volt. Az orosz arany- és devizatartalék 2014 végén 385,5 milliárd dollár volt, 2013 végén még 509,6 milliárd dollár. Oroszország arany- és devizatartaléka 2013 novemberében kezdett csökkenni, akkor 524,3 milliárd dollár volt, azóta 149,6 milliárd dollárral apadt.

Az Opel veszít

Közel negyedével esett az oroszországi gépjárműeladás januárban. Az elsődleges ok a rubel gyengülése, a fő vesztes az Opel és a Citroën.