Véget ér a nagy 'made in China' sztori

made in china Kína
A woman talks on a phone at a shop counter in Beijing on June 18, 2009 with a huge logo saying "Made in China" on the wall. The World Bank raised its forecast for 2009 growth in China, citing a massive public spending drive that offset weak exports, but warned it was too soon to declare an end to the crisis. AFP PHOTO / LIU Jin / AFP / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Régi közhely, hogy „a kínaiak elveszik a munkát”. Nos, ennek talán volt némi igazságtartalma egy generációval ezelőtt, azonban mára a helyzet jelentősen megváltozott. A kínai gazdaság szerkezetének átalakulásával ugyanis a munkaerő költsége oly mértékben változott meg, hogy más országok veszik át Kína helyét az olcsó tömegtermelésben.
Vágólapra másolva!

Jóllehet a 'made in China' hírhedt fogalma még él a köztudatban, manapság a valóság mégis az, hogy az elmúlt 20 év legerősebb közhelyét legyőzi a munkaerő emelkedő költsége – írja a Business Insider.

A kínai vezetés ugyanis egyre inkább állítja át a világ második legnagyobb gazdaságát a feldolgozóiparról a szolgáltatói szektor felé (ehhez kapcsolódnak a növekedési problémák is), az olyan országok, mint

Mexikó vagy Brazília pedig szép lassan sokkal vonzóbbak lesznek a feldolgozóipari szereplők számára.

Mexikó bekeményít

Jelenleg az látszik, hogy Kínában a munkaerőköltség nagyjából ötszöröse a két évtizeddel ezelőttinek, és mára meghaladja a mexikói szintet. Brazíliában pedig folyamatosan zuhan a bérszínvonal a feldolgozóiparban, ami azt jelenti, hogy hamarosan akár a dél-amerikai ország is beelőzheti Kínát.

A feldolgozóipari átlagórabér alakulása (dollárban kifejezve) Kínában, Brazíliában és Mexikóban Forrás: Credit Suisse

A Credit Suisse éppen ezért optimista Mexikó jövőjével kapcsolatban. Az elemzői ugyanis úgy látják, hogy

Mexikó feldolgozóipari versenyképessége – különösen Kínával szemben – még soha nem volt ilyen erős.

Mexikó ráadásul azon is jelentősen profitál, hogy exportjának 81 százaléka az Egyesült Államokba áramlik, melyet jelenleg a legerősebb nyugati gazdaságként tartanak számon. Ezzel szemben Brazíliának sokkal nagyobb a függősége Kínától, a kivitelének 17 százaléka megy Kínába, ami az egyik legnagyobb arány a fejlődő piacok körében. Ráadásul a brazil gazdaság igencsak nehéz perióduson megy keresztül, és a versenyképességének növekedésének komoly ára van. Éppen ezért relevánsabb a kínai-mexikói összevetés.

A pontosság kedvéért azt is látni kell, hogy mivel a béreket dollárban hasonlítják össze, Mexikó az árfolyamváltozások miatt is előnyre tett szert Kínával szemben. A dollár ugyanis komolyan tudott izmosodni az olyan szabadon lebegő fizetőeszközökkel szemben, mint a mexikói peso, és nehezebben kötött devizák ellenében, mint a kínai jüan.

Átrendeződés a mélyben

Mindazonáltal ez csupán egy csepp a tengerben ahhoz képest, ami a mélyben végbemegy. Arról van szó ugyanis, hogy a feldolgozóipari történet alapjaiban alakul át Kínában és az egész világon. Amíg hosszú éveken keresztül a kínai olcsó munkaerő és a jelentős fogyasztás uralta a szektort, addig mára ez a jelenség erősen változóban van.

A jelenséghez mindemellett az is hozzátartozik, hogy

Kínában az elmúlt időszakban komoly középosztályosodás indult be.

Éppen a Credit Suisse ősszel kiadott jelentése hangsúlyozta, hogy a kínai középosztály a történelemben először meghaladta az amerikait. Míg az Egyesült Államokban ugyanis 92 millió felnőtt tartozik ezen kategóriába, addig Kínában immár 109 millió. Ezzel pedig ma Kína rendelkezik az egész világ legnagyobb középosztályával.

Egyre több kínai engedheti meg magának a magasabb árfekvésű autókat és egyéb fogyasztási javakat Forrás: Imaginechina/Zhuang yi

Ráadásul a világ második legnagyobb gazdaságában a vagyonok növekedése is erősen szembetűnő, különösen történeti távlatban. Amíg 2000-ben az ország vagyona az USA nagyjából 1939-es szintjének felelt meg, addig 2015-már az 1972-esnek, vagyis 33 évet hoztak be kevesebb mint fele idő alatt.

Nem mellékesen pedig a háztartások vagyonának növekedési üteme is meghaladja a fejlett országok ezen rátáját, ami várhatóan folytatódni is fog. Ez azt jelenti, hogy ez tempó 2,3 millió milliomost generálhat 2020-ig, ami 74 százalékos növekedés lenne napjainkhoz képest.