Törökországnak van B terve, ha Moszkva elzárja a gázcsapot

Putyin Déli Áramlat Fekete-tenger címlapi
Russia’s Prime Minister Vladimir Putin signs an autograph on a natural gas pipeline Sakhalin-Khabarovsk-Vladivostok in the Russian Far East city of Vladivostok on September 8, 2011, during the pipeline's launch ceremony. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI POOL/ ALEXEY DRUZHININ
Vágólapra másolva!
Törökország Katarból importálna cseppfolyósított földgázt, ha az orosz gép lelövése miatt Moszkva elzárná a gázcsapot.
Vágólapra másolva!

Ha Oroszország leállítaná gázszállításait Törökországba a két ország között feszültté vált politikai helyzetben, Moszkva nem számíthat arra, hogy később új megállapodásokat köthet Ankarával. Ezt a TASZSZ orosz hírügynökségnek az orosz földgázt importáló egyik török cég név nélkül idézett képviselője mondta, aki szerint a török végfelhasználók között máris nagy a bizonytalanság.

Előzetes szerződést írtak alá

A forrás szerint épp a lehetséges orosz gázszállítások leállása miatt Törökország bebiztosította magát, és Ankara emlékeztetőt írt alá Katarral cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlásáról. A dokumentumot a napokban Katarban járt török államfő írta alá. A szükség esetén importálandó katari földgáz mennyiségéről nem tudni közelebbit.

Gazdasági szankciók

Az orosz Szuhoj vadászbombázó lelövése miatt Moszkva már több gazdasági szankciót vezetett be Ankarával szemben. A jövőben orosz turisták nem mennek szervezetten Törökországba, és Oroszország hamarosan leállítja a zöldségek és gyümölcsök importját.