Hatalmas tőkeemelés lesz az FHB-nál

fhb bank FHB bank alulnézet embléma felirat FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS NÉZET SZIMBÓLUM
Budapest, 2012. január 11. Felirat az FHB Bank XIII. kerület Váci úti bankfiókjának épületén. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Rendkívüli közgyűlést tartott az FHB Jelzálogbank Nyrt. Ezen a részvényesek felhatalmazták az igazgatóságot, hogy felemeljék a társaság alaptőkéjét. A bank vezetőségének várakozása szerint az új szabályozási környezetben új üzleti lehetőségek nyílnak a jelzálogbank előtt.
Vágólapra másolva!

Ma 8 óra 43 perctől december 30-ig a kibocsátó kérésére felfüggesztették az FHB-részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén. A hétfői rendkívüli közgyűlésen döntöttek a részvényesek, hogy az igazgatóság felhatalmazást kap a következő két évre az alaptőke 67,5 százalékos - legfeljebb 4,45 milliárd forintos - felemelésére, a 2015. szeptember végi szinthez képest.

Kinyíltak a kapuk

Az FHB Jelzálogbank előtt, a szövetkezeti hitel tagjaként kinyíltak a lehetőségek, amelyekhez tőkére lehet szükség – hangzott el a közgyűlésen. A jelzálogbanknál úgy vélik, hogy

a következő években akár 26-27 százalékos bővülésre is van lehetőség.

Ezzel elérhetik a 10 százalékos piaci részesedést. Erre az új szabályozási környezet miatt lehet lehetősége a banknak. Hiszen hiába alapíthatnak új jelzálogbankokat más piaci szereplők, azok csak a saját kereskedelmi bankjuk refinanszírozását végezhetik majd.

Szabályozási változásként arra utalhattak a közgyűlésen, hogy 2016-tól kezdve legalább 15 százalékos arányban kell majd jelzáloglevélből vagy hasonló értékpapírból finanszíroznia minden egyes banknak a saját jelzáloghitel-állományát.

Még nincs döntés a tőkeemelésről

Egy részvényes a felszólalásában firtatta, hogy nem kapott érdemi választ kérdésére, hogyan kívánja megvalósítani a tőkeemelést a jelzálogbank. A vezetés szerint azonban még nincs döntés a tőkeemelésről, így nem is adhattak ilyen tájékoztatást. Bár azt később elismerték, hogy

még idén döntést hozhatnak a tőkeemelésről.

Arra sem kapott választ a részvényes, hogy a szavatolótőke részét képző 112 milliós eurókötvényeket kik jegyzik, és történt-e kamatfizetés. A felszólaló részvényes szerint, ha nem történt kamatfizetés, és állami cégek a jegyző vállalatok, akkor felmerülhet a tiltott állami támogatás veszélye. A részvényes javaslatára a közgyűlés felfüggesztéséről szavaztak, de azt a többség elutasította. Ez után szavazták meg az eredeti indítványt.