Szükség van az olajdollárokra

Oroszország olaj gáz Vankor oil and gas field in Krasnoyarsk Territory oil industry fuel gas extraction petroleum raw materials rosneft fuels SQUARE FORMAT
2593810 Russia. 03/25/2015 The Gas Transporting Eco System (GTES), a source of power for the Vankor oil and gas field, Krasnoyarsk Territory. Ramil Sitdikov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Az októberivel megegyező, rekordszintű volt az orosz olajtermelés novemberben, így továbbra is Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője.
Vágólapra másolva!

Az orosz energiaügyi minisztérium szerdán ismertetett adatai szerint a múlt hónapban napi 10,78 millió hordó kőolajat bányásztak az országban, ami megegyezik az októberivel.

Oroszország ezzel továbbra is a világ legnagyobb olajtermelője, megelőzve Szaúd-Arábiát,

amely világvezető ugyan olajexportban, de a termelése novemberben alacsonyabb, átlagosan napi 10,25 millió hordó volt nem hivatalos adatok szerint.

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy az idei első 11 hónapban az orosz olajtermelés 488,267 millió tonna volt, 1,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Eközben az orosz olajkivitel 8,5 százalékkal 222,808 millió tonnára emelkedett éves szinten.

Szükség van az olajdollárokra

Az orosz gazdaság és költségvetés jelentősen függ az olajbevételektől, a források 60-70 százaléka származik az energiahordozók eladásából. A bevételcsökkenés magyarázza részben, hogy a szeptember végével záródott idei harmadik negyedévben a hazai össztermék (GDP) 4,3 százalékkal zsugorodott. A második negyedévben 4,6 százalékkal, az első negyedévben 2,2 százalékkal csökkent.

A folyamatos olajáresés negatív hatásait viszont a növekvő kitermeléssel tudják kompenzálni az oroszok

(ráadásul ők nem tagjai az OPEC-nek, ugyanakkor megfigyelőként részt szoktak venni az üléseken), még akkor is, ha például a szibériai kitermelés jóval költségesebb.

A Brent olajfajta ára szerdán dél körül 43 cent csökkenéssel 43,80 dolláron állt. Egy éve 71,50 dolláron, az idei év elején 55 dollár körül jegyezték a Brentet.

A Brent olaj árfolyammozgása 2009 áprilisa óta Forrás: Investing.com