Ezt a kedvezményt ne hagyja veszni

myspirit skincare biokozmetikum kozmetikai innováció magyar termék
Vágólapra másolva!
Már csak két hete van annak, aki szja-kedvezményt szeretne igénybe venni az államilag támogatott megtakarításai után. Szakemberek szerint ezt a bónuszt nem érdemes veszni hagyni. 
Vágólapra másolva!

Év végéhez közeledve érezhetően még többen fizetnek be egyénileg az önkéntes pénztárakba, hogy kihasználhassák az egyéni hozzájárulások után járó adókedvezményeket. Meglepően hangozhat, de

akár karácsonyi ajándék is vásárolható egészségpénztári kontóra,

akár az egyéni befizetések terhére is – mondja Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár és az MKB Nyugdíjpénztár vezetője.

Karácsonyi ajándék egészségpénztári kontóra Forrás: mySPIRIT skincare

Bár a statisztikai adatok alapján a kiadások nagy része gyógyszertári vásárlás, a szolgáltatásra jogosultként bejelentett családtagoknak gyógymatrac, vérnyomásmérő, gyógyhatású cipő, szemüveg vagy akár

gyógymasszázsbérlet is finanszírozható az egészségkasszából a közelgő ünnepekre.

A pénzintézetek is nyernek most azzal, ha sokan egyszerre több százezer forintot is befizetnek azért, hogy maximalizálják szja-kedvezményüket, és akár százezrekkel is nőjön majd a nyugdíj-megtakarításuk.

A három államilag támogatott megtakarításom után járó bónuszt nem érdemes veszni hagyni – mondta korábban az Origónak Sebestyén András, a nyugdijbiztositas.com ügyvezető igazgatója. Minden olyan szerződésre, ami a tárgyévben köttetik, arra a befolyó díjak alapján lehet élni az adójóváírással.

Az szja-kedvezményt majd az adóbevallásban kell kérni Forrás: MTI/Győri Károly

Lehoczky László szerint az éves egyéni tagdíjbevételeknek közel egyharmada érkezik be az év végi befizetéseknek köszönhetően az MKB egészségpénztárba és a nyugdíjpénztárba.

Korábban az önkéntes pénztári megtakarításokat leginkább a munkáltatók kezdeményezték a dolgozóik részére. Mára ez a tendencia megfordult: mind többen ismerik fel az önkéntes pénztárakba történő egyéni befizetésekben rejlő lehetőségeket, kihasználva,

hogy befizetés 20 százaléka visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból,

összesen akár 150 ezer forint összegben.

Milliárdokkal többet takarítottunk meg

Tavaly – az egyéni befizetések szja-kedvezményénél korábban létező korhatár és az egy-egy pénztári formára vonatkozó értékhatár megszűnésével, azaz a megszerezhető kedvezmény 150 ezer forintos felső határának általánossá tételével – 3,8 milliárd forint egyéni befizetés érkezett az MKB Nyugdíjpénztárba, egy milliárddal több, mint egy évvel azelőtt. Szintén nőtt az egyéni hozzájárulás mértéke az MKB Egészségpénztárban: a 2013-as 2,6 milliárdról 3 milliárd forintra.