A magyar cégek szorosabbra fűzhetik Romániával

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Kereskedőház közép-európai kereskedelemélénkítő programja keretében képviseletet nyitott Aradon és Nagyváradon. Főleg a mezőgazdaság és az építőipar területén kínálkoznak sikeres együttműködési lehetőségek Romániával.
Vágólapra másolva!

Szorosabb gazdasági kapcsolatok

A kormány külgazdasági stratégiájának alapvető célkitűzése, hogy Magyarország és a szomszédos államok magyarlakta területei, valamint Magyarország és Lengyelország között még szorosabbra fűzze a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat. Ezzel összhangban a kereskedőház által létrehozott MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. 2016 első negyedévéig összesen 22 képviseleti irodát nyit a hét szomszédos országban, illetve Lengyelországban.

A program hangsúlyos eleme a román-magyar gazdasági kapcsolatok élénkítése.

Románia Magyarország negyedik legnagyobb felvevőpiaca,

jelenleg csaknem 12 ezer, legalább részben magyar tulajdonú vállalkozást tartanak nyilván az országban. Az együttműködés erősítése érdekében a MNKH összesen hét képviseletet hoz létre Romániában, kedden az aradi és nagyváradi irodát nyitották meg.

A világszínvonalú magyar agrárinformatika

A Romániában működő kirendeltségek célja a magyar kis- és középvállalkozások, illetve a régió cégei közti exportcélú együttműködés elősegítése. Elsősorban

a mezőgazdasághoz és az állattenyésztéshez kapcsolódó ágazatokban, és az építőiparban vannak együttműködési lehetőségek

a román és magyar cégek között. Magyarország az innovatív technológiák és az agrárinformatika területén világszínvonalú szakértelemmel rendelkezik, amely a román termelők és cégek számára a hatékonyság és a nemzetközi versenyképesség erősödését jelentheti.

Az MNKH segít telephely- vagy cégalapításban is, és nagy figyelmet fordít a termelési együttműködések támogatására, illetve a határon túli árualapok felkutatására. Ezzel nemcsak Magyarország, hanem a térség gazdasági, kereskedelmi pozíciója is erősödik.